Dr. Perjés Ábel háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanársegédje is részt vett Ferenc pápa audienciáján, amelynek keretében családorvosokat fogadott. A szentatya kiemelte a hivatás fontosságát, valamint áldását adta az azt végzőkre.

Ferenc pápa május 25-én audienciát tartott a Thank You, Doctor mozgalom támogatása céljából. Az audienciára 300 családorvos kapott meghívást a világ minden tájáról, köztük dr. Perjés Ábel tanársegéd, háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének munkatársa is.

A „Thank you Doctor„-t 2023 novemberében indította a Somos Community Care, ami egy New York-i, több, mint 2500 családorvost magába foglaló praxisközösség. A mozgalom már több, mint egymillió támogatói aláírást gyűjtött össze. 

A szentatya köszöntőjében a családorvosi hivatás mély, személyes élményeken alapuló megértéséről beszélt. Meglátása szerint fontos újraértékelni a családorvosok szerepét és jelenlétét az egészségügyben és a szociális szférában, mert a családorvos egy személyben képviseli a kompetenciát és a közelséget. Hangsúlyozta a családorvosi küldetés két aspektusát, azt, hogy mit is jelent a megnevezésben az orvos és mit a család. Elmondása szerint a családorvos küldetése gondoskodásból, közelségből és meghallgatásból áll.  „Amikor betegek vagyunk, a képzett szakember mellett egyfajta barátot is keresünk az orvosban, akire számíthatunk, aki bizalmat ad a gyógyulásunkhoz, és aki még akkor is, ha a gyógyulás nem lehetséges, nem hagy minket egyedül, hanem továbbra is a szemünkbe néz és segít nekünk, a végéig. A háziorvos ilyen: jelen van, közel van, melegséget és szakmai segítséget tud nyújtani, mert személyesen ismeri betegeit és szeretteiket, és nap mint nap velük jár, akár áldozatok árán is” – hangsúlyozta.  Ezt követően megosztotta saját, gyerekkori emlékeit háziorvosáról.

Emlékszem 1942. július 15-ére. Anyám várta a negyedik gyermekét, és én és a testvéreim influenzások voltunk. Jött az orvos és azt mondta: ’Vigyázok rátok.’ Nagyon szép emlék! És gyógyszert adott nekünk. Aztán odament anyához és megérintette a hasát, mondván: ’Eh, itt az ideje!’. És még aznap este megszületett a testvérünk. A gyengédségnek, a családorvossal való kapcsolatnak ezek az emlékei olyan dolgok, amelyeket mindig magammal viszek

– fogalmazott. Ferenc pápa a világ családorvosainak így üzent: „Drága barátaim, fontos, amit tesztek. Megújítom áldásomat az ügyetekre, és imádkozom értetek! Arra kérlek benneteket, hogy ne felejtsetek el imádkozni értem. Köszönöm!”

„A pápa, aki vallási vezetői szerepe mellett a világ egyik legismertebb embere, és nem csak a katolikusok szemében fontos véleményformáló, tűpontosan látja a szakmánk szépségét, a benne rejlő potenciált és értékeket. Lenyűgöző, hogy ennyire személyes, szívből jövő szavakkal illette azt. Hiszem, hogy kiállása segíti szakmánk megítélését pozitív irányba terelni” – fogalmazott dr. Perjési Ábel. A Családorvosi Tanszék munkatársa hihetetlen élménynek nevezte, hogy a Vatikán falai között hallgathatta meg Ferenc pápa gondolatait, akivel utána kezet is foghatott. Hozzátette: a világon valamennyi családorvos hasonló problémákkal küzd, de nem adják fel, és erőfeszítéseikből, összefogásukból pedig olyan nagyszerű dolgok születhetnek, mint ez a mostani találkozó és a „Thank you Doctor!” mozgalom.

Forrás: Dr. Perjési Ábel

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.