A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a szülészet, neonatológia és perinatális patológia területét összefogó, multidiszciplináris továbbképző fórumot tartottak. Az esemény fő témája volt, hogy hogyan lehet a magzati növekedési retardáció időben történő felismerésével megelőzni a halvaszületéseket.

A „Preventing Stillbirth In Hungary” című továbbképző fórumon elsőként a birminghami székhelyű Perinatal Institute igazgatója, dr. Jason Gardosi tartott előadást, majd dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója mondott köszöntőt. Dr. Sziller István ismertette az elmúlt évek perinatális mortalitási mutatóit a Tauffer-statisztika alapján, melyek főként a halvaszületések területén mutatnak kedvezőtlen tendenciát. Gardosi professzor több évtizedes kutatásainak is köszönhetően ismert, hogy a halvaszületések közel felében a magzat növekedése, vagy növekedésének üteme zavart szenved és a magzat súlya a vártnál kisebb. Ezt a problémakört körüljárva, dr. Hargitai Beáta és dr. Marton Tamás, a Perinatális Diagnosztikai és Kutató Központ egyetemi docensei a magzati növekedési retardáció és az e mögött álló méhlepény elváltozások patológiai diagnosztikáját ismertették. Dr. Szabó Miklós, a Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékének vezetője a növekedési retardáció újszülöttkori és hosszútávú szövődményeiről és ezek társadalmi vonzatairól adott elő. Dr. Than Nándor Gábor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kutatóprofesszora a magzati növekedési zavarral gyakran szövődő preeclamsia (terhességi toxémia) alapkutatásában publikált új, áttörő eredményeit osztotta meg, dr. Valent Sándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese pedig ugyanezen terület klinikai kutatásokon alapuló közleményeit elemezte.  

Ezt követően dr. Jason Gardosi beszélt arról, hogy hogyan lehet a magzati növekedési retardáció időben történő felismerésével a halvaszületéseket megelőzni. Az általa kifejlesztett és a világ számos helyén – pl. Egyesült Királyság, Németország, Új-Zéland, India – sikerrel alkalmazott szűrőprogram fontos elemei az anya testalkatát, etnikumát is figyelembe vevő, korrigált növekedési görbék használata és a várandósság harmadik trimeszterében rendszeresen végzett méh fundus magasság mérés – melyet egy egyszerű mérőszalag segítségével a gondozást végző védőnő vagy szülésznő végez. A kiszűrt esetekben sorozatos ultrahangos követés és szükség esetén időben elvégzett szülés megindítás megelőzi a tragédiát. A délutáni kötetlen hangulatú workshopon dr. Jason Gardosi részletesen is beszélt az alacsony és magas rizikójú beteggondozási utakról, a GROW 2.0 szoftver klinikai alkalmazásáról, és a program bevezetésének – statisztikai mutatókban jól mérhető – eredményeiről. Az Egyesült Királyságban kb. évi 1000 újszülöttet mentenek meg ily módon. Másnap, Siófokon a Magyar Nőorvosok éves, X. Szakmai Továbbképző Fórumán az előadás koncentrált, letisztult formában hangzott el a közel 800 résztvevőt regisztráló eseményen, a szülészeti szakma képviselői és döntéshozói előtt.

A fotó illusztráció.

A 2024. május 22-én megtartott rendezvény ötletgazdája a szeptember óta a Szülészeti Klinikán megalakult, a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézettel, a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézettel, a Magzati Medicina Munkacsoporttal, Neonatológiai Tanszékkel, valamint klinikai és akadémiai kutatócsoportokkal szinergiában működő Perinatális Diagnosztikai és Kutató Központ volt.

Forrás: Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Kiemelt kép (illusztráció): iStock

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.