2014 júniusában kezdődött meg a Pető András Kar (akkori Pető András Főiskola) és az erdélyi Keresztény Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) együttműködése a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával. Az elmúlt évtizedben 680 gyermek és 644 felnőtt nevelése, valamint hozzátartozóik támogatása valósulhatott meg a konduktív pedagógia módszerével, 2017-től pedig elindult a kar kihelyezett konduktor alapképzése is. Az illyefalvi központ ünnepi rendezvényén az intézmény igazgatóját, Kató Ibolyát tízéves elkötelezett munkájáért Pro Universitate érdemrenddel tüntette ki a Semmelweis Egyetem vezetősége.

Az ünnepi program nyitányaként Kató Ibolya intézményvezető köszönetet mondott a programban résztvevő valamennyi szervezet és szakember munkájáért és elhivatottságáért, valamint kiemelte az egymásra találás, a szolidaritás fontosságát, a segítő- és társszakmák szerepét az együttműködésben.

A Semmelweis Egyetem részéről dr. Pavlik Lívia kancellár köszöntötte a résztvevőket. Mint kifejtette, a határon túli képzés összhangban áll az egyetem küldetésével, az oktatás, kutatás, betegellátás hármas egységének fokozásával, az egyetem társadalmi felelősségvállalásával. A határon túli területeken végzett munka fokozza az egyetem nemzetközi láthatóságát, rangsorokban elfoglalt helyét. „Célunk az, hogy ennek segítségével még jobb ellátást nyújthassunk, illetve oktatási tevékenységünk, kutatási eredményeink is tovább javulhassanak – azaz még többet tudjunk tenni a betegek gyógyításáért, az elesettek segítéséért” – tette hozzá.

Dr. Merkely Béla rektor videóüzenetben köszöntötte az esemény résztvevőit. Kiemelte, hogy már a közös munka első évében több mint 80 erdélyi honfitársunk részére nyújthattunk segítséget a mindennapi élet lehető legteljesebb megélésében a konduktív pedagógia módszerével, valamint alig 3 évvel a kezdetek után elindulhatott a kar kihelyezett konduktorképzése, amely a régió gyermek és felnőtt konduktív nevelési ellátásával együtt a Semmelweis Egyetem egyik legfontosabb missziós társadalmi szerepvállalását jelenti napjainkban is.

Közös munkánk eredményeképpen 116 konduktor segítségével 680 gyermek és 644 felnőtt rászorulót láthattunk el, nyújthattunk támogatást hozzátartozóik számára, és segíthetjük életminőségük javulását

– mutatott rá a rektor.

A helyszínül választott konferenciaterem szimbolikus, mivel tíz éve, 2014 tavaszán itt indultak el az első foglalkozások az akkori Pető András Főiskola szakembereinek segítségével. A foglalkozások három évvel később az új épületbe költöztek, és az év szeptemberében ott indította első, budapesti székhelyén kívüli Kárpát-medencei konduktorképzését a Semmelweis Egyetem Pető András Kara (PAK), ahol eddig harminckét hallgató végzett – ismertette dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Kar dékánja. Köszöntője végén a dékán a Pető András Kar legújabb szakmai kiadványait nyújtotta át Kató Ibolyának a Fejlesztőközpont könyvtára javára.

A konduktív pedagógia Erdélyben való meghonosításáért, illetve a konduktorképzés elindításáért a Semmelweis Egyetem Pro Universitate érdemrendjét vehette át Kató Ibolya, a Pető András Képző- és Fejlesztőközpont vezetője. A Pető András Kar dékánja laudációjában ismertette a díjazott szakmai életútját, illetve kiemelte személyének hidat képező szerepét a döntéshozók, a szakmai résztvevők, a rászorultak, illetve a hallgatók között. Kató Ibolya köszönőbeszédében a díjat minden, a programban résztvevő munkatársnak, intézménynek és hallgatónak ajánlotta, akik nap mint nap lehetővé teszik a program folytatását és kiteljesedését Erdély-szerte.

Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője beszédében személyes emlékein keresztül mutatott rá a konduktív pedagógia határon túli jelenlétének fontosságára. A rendezvényen a konduktív pedagógiai fejlesztésben résztvevő egykori neveltek, illetve érintett szülők is megosztották a tapasztalataikat. A köszöntők sorát a kar kihelyezett képzésében résztvevő hallgatók ünnepi zenés műsora után Kató Béla püspök beszéde zárta. A jubileumi ünnepség délután szakmai programmal folytatódott, ahol az elmúlt tíz évben a Kárpát-medencei feladatellátásban résztvevők foglalták össze tapasztalataikat.

A rendezvényről bővebb beszámoló olvasható a Pető András Kar honlapján.

Vona Zsófia
Fotó: Tötök Etele (hirmondo.ro); Makk Ádám

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.