Születésnapi lombikbébi-találkozót tartott a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegén működő Asszisztált Reprodukciós Osztály, ahol 30 év alatt 9000 embrióbeültetésből mintegy 3000 gyermek született.

30 évvel ezelőtt, 1994 pünkösdjén végezték az első szervezeten kívüli megtermékenyítést az akkor létrejött új osztályon, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegén. Az elmúlt 30 év alatt az Asszisztált Reprodukciós Osztályon elvégzett közel 9000 embrióbeültetésből mintegy 3000 baba született. Közülük több mint 200 gyermek és szüleik vettek részt a közös ünneplésen június 1-jén a klinika tantermében, ahol dr. Urbancsek János egyetemi tanár, osztályvezető mondott köszöntőt. „A lombik eredményessége 50 százalékban az embriológus kollégán áll, másik 50 százalékban az orvosokon múlik” – méltatta munkatársai munkáját az osztályvezető, miután bemutatta az osztály fontosabb eredményeit az elmúlt évtizedekből.

„Igazán fontos ez a mai nap mindannyiunk számára, ugyanis az Asszisztált Reprodukciós Osztály, melynek létemet köszönhetem, immáron 30 éves fennállását ünnepli. Varázslatos érzés, hogy ugyan csak lélekben, de mégis együtt ünnepelhetem önökkel e jeles napot” – üzente a résztvevőknek a ma már háromgyerekes anyuka, Taskovics-Toklász Edina, az első „lombikbébi”.

Néhány családi produkció után 30 szál gyertyát gyújtottak a 400 szeletes születésnapi óriástortán. A kötetlen hangulatú találkozó a klinika udvarán folytatódott, lufikkal, apró finomságokkal, összetalálkozásokkal. A résztvevők a rendezvény során nyílt nap keretében bejárhatták korábbi kezelésük színhelyét, az Asszisztált Reprodukciós Osztály minden részlegét.

Keresztes Eszter
Fotó: Zellei Boglárka

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.