A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelője a BioTechUSA-cégcsoport támogatásával az elmúlt másfél évben egy innovatív önsegítő programot valósított meg az evészavarok családszempontú kezelésére. A fiatal korosztályban anorexiában többen halnak meg, mint bármilyen egyéb mentális betegségben. A felépülést támogató, Jól(l)eszünk elnevezésű digitális eszközt egy sajtó-háttérbeszélgetés keretében mutatták be a program megvalósításában közreműködő pszichológusok és pszichiáterek.

A BioTechUSA-cégcsoport 2022-ben közel 5 és félmillió forint összeggel támogatta a Semmelweis Egyetemet. Az ebből megvalósult eredményeket egy rendezvény keretében mutatták be, ahol az egyetem szakemberei által létrehozott Jól(l)eszünk önsegítő programot ismertették.

Dr. Túry Ferenc pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta, a Magatartástudományi Intézet korábbi igazgatója, dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta, az intézet jelenlegi igazgatója és dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus, az intézet adjunktusa összefoglalták, hogy miért számít úttörőnek ez a kezdeményezés, pontosan kiknek szól a program. Kitértek rá, hogyan lehet elég hatékony a kezelés egy digitális eszköz segítségével és elmondták, milyen típusú evészavarok esetén érdemes igénybe venni. Kiemelték, hogy miért kulcsfontosságú bevonni az evészavarok kezelésébe az érintett családokat is, mit jelent a vezetett önsegítés, melynek elvén működik a program és mi is az a 10 téma, ami köré szerveződik. Beszéltek a BioTechUSA-cégcsoport anyagi támogatásából vásárolt VR-szemüvegről és szoftverről is, ami egy újfajta kiegészítő terápiás eszköz lehet az evészavarok kezelésében. Délután pedig egy limitált létszámú edzői körnek tartottak edukációs szemináriumot, ahol az előadók az evészavar kapcsán megvitatták az edzők szerepét is.

„Az evészavarok gyakorisága és népegészségügyi jelentősége növekszik, egyre nagyobb problémát jelentenek, egyre több ember számára. Fontos tehát, hogy bővíteni tudjuk a terápiás eszközeinket – erre jó a VR terápia. Kulcsfontosságú, hogy olyan módszereket adjunk az evészavaros betegek és családjuk kezébe, amelyekkel ők maguk is felvehetik a harcot az evészavarral – erre jó a Jól(l)eszünk önsegítő program – mondta dr. Purebl György. A Magatartástudományi Intézet igazgatója hozzátette, lényeges az is, hogy a társadalom is összefogjon az evészavarosok megsegítésére. Ezért örülünk annak, hogy meg tudunk szólítani olyan társadalmi csoportokat, mint a tanárok, edzők, sporttal és testmozgással foglalkozók” – fogalmazott.

 Az evészavarok kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárkit érinthetnek, gyakran hosszú évekig rejtve maradnak, gyakoriságuk sajnos évről-évre nő. Átlagosan több (2,5-5,5) év telik el, mire valaki a megfelelő kezelésben részesül. A fiatal magyar nők 3 százaléka érintett, a betegség legismertebb megnyilvánulási formái az anorexia nervosa, a bulimia és a falászavar. Az anorexia nervosa vezető tünete a kóros soványság, ennek ellenére a betegek rettenetesen félnek attól, hogy el fognak hízni. A bulimia kontroll nélküli falásrohamokat, illetve az azt követő kompenzáló eljárásokat – mint például önhánytatást, hashajtózást, koplalást vagy túlzásba vitt testedzést – jelenti. A falászavar esetében nincsenek kompenzáló viselkedésformák, ezért az ebben szenvedők közel 50 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ez egyébként a férfiak körében leggyakrabban előforduló evészavar típus, a betegek 40 százaléka jellemzően férfi – hangzott el az eseményen.

A Jól(l)eszünk online platform célja, hogy olyan tudással és készségekkel vértezze fel a családot és a pácienst, amelyek hatékonyan támogatják a felépülés folyamatát. Azoknak a családoknak javasolják, ahol evészavarban érintett tizenéves vagy fiatal felnőtt családtag van. Ingyenes és anonim módon használható, így azok is segítséghez juthatnak, akik például földrajzi okok miatt egyébként nem tudnának ellátásban részesülni. További előnye, hogy könnyen hozzáférhető és költséghatékony megoldási lehetőség. A programot használó család mögött egy támogató szakember áll – rendszerint pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus. A rendszerszemléletű családterápia elemeire épül, mely bizonyítottan hatékony módszer az evészavar kezelésében. A modulok a hasznos ismeretanyagokon, családi példákon, eseteken, a családra vonatkozó szabályokon és javaslatokon, valamint feladatlapokon keresztül interaktív felhasználást biztosítanak.

A BioTechUSA-cégcsoport társadalmi felelősségvállalási programja keretében a hazai egészségügyi rendszer támogatása során az adományozáson túl igyekszik edukálni és társadalmi párbeszédet kezdeményezni a szépség- és fitneszipar felelősségi körébe tartozó témákban. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy olyan patinás intézménnyel működhettünk együtt, mint a Semmelweis Egyetem. Vállalatunk hatalmas követőtáborával százezreket ér el, ezért is érezzük felelősségünknek a témával kapcsolatos edukációt és a lakosság egészségműveltségének általános fejlesztését” – fogalmazott dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA-cégcsoport vállalati kommunikációs, PR és CSR vezetője.

Fotó és forrás: BioTechUSA-cégcsoport

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.