Ötszázmillió forintos EFOP-pályázat, továbbá mintegy 77 milliós egyetemi forrás felhasználásával korszerűsítették a Pető András Kar (PAK) Villányi úti épületét, bővítették infrastruktúráját, eszközeit. A megújult, korszerű oktatási és kiszolgáló terek, új bútorok és eszközök méltó, XXI. századi feltételeket teremtenek az itt folyó, egyedülálló nevelési munkának és képzési programnak – hangzott el hétfőn, a beruházás ünnepélyes átadásán.

Szinte hagyománynak számít a Pető András Karon a szemeszterenkénti felújítás, megújítás, egy-egy új épületegység átadása – kezdte köszöntőjét az EFOP Gyakorlóiskolák megújítása projekt lezárása alkalmából rendezett ünnepi eseményen Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, a Konduktív Pedagógiai Központ (KPK) igazgatója. Szavai szerint ez a beruházás a régóta esedékes megújításon túlmenően jól tükrözi azt a szervezeti egységeken átívelő együttműködést, amely példaértékű összefogást, a jó ügy iránti elkötelezettséget teremtett a munkatársak között.

Büszke vagyok arra, hogy 2017 óta, amióta a Pető András Kar a Semmelweis Egyetem részeként működik, jelentős infrastrukturális fejlesztések tudtak hozzájárulni az itt végzett munka eredményességéhez. Az előző években megvalósult a konduktív nevelési ellátást biztosító Kútvölgyi úti telephely energetikai és infrastrukturális megújulása, most pedig itt, a Villányi úti Konduktív Gyakorló Általános Iskolában és Szakiskolában ünnepelhetjük egy sikeres fejlesztés lezárását – fogalmazott az eseményen dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: az új terekben a tanulók a számukra megfelelő speciális eszközökkel modern környezetben, élményszerűbb és hatékonyabb oktatásban, a konduktor hallgatók pedig magasabb színvonalú gyakorlati képzésben vehetnek részt, s a rehabilitációban és habilitációban alkalmazott legmodernebb technikákat megismerve hatékonyabban segíthetik a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekek és fiatalok fejlesztését. „Mindez összhangban van egyetemünk egyik kiemelt céljával, a gyakorlatorientált oktatás fejlesztésével, amit most tovább fokozunk a következő akadémiai évben a Curriculum 2.0 keretében”– tette hozzá dr. Merkely Béla.

Az egyetemhez történt csatlakozás óta eltelt hat évben folyamatosan volt az előrelépés az akadémiai feladatokkal és az infrastruktúra megújításával is, mindvégig az egyetem támogatását élvezve – mondta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a PAK dékánja. Szavai szerint egyedülálló, amit az egyetem segítségével és a pályázati forrásokkal véghez vittek a kar mindkét telephelyén, a Kútvölgyi úton és a Villányi úton. A 2023 végével, határidőre lezárult Villányi úti fejlesztés teljesen megújult teret biztosít hallgatóknak, oktatóknak, a hétfőtől péntekig itt tanuló és egyben otthont nyújtó gyerekeknek egyaránt – hangsúlyozta a dékán, hozzátéve, hogy igyekeznek az egyetemtől kapott forrásokkal jól sáfárkodni.

Sereg Beatrix, a Pályázati és KFI Hálózatfejlesztési Igazgatóság igazgatója a pályázat sikeres lebonyolítását lehetővé tévő összefogást és gyorsaságot, az egyetemi plusz forrás bevonását emelte ki, így a műszaki és pedagógiai szempontok érvényesítése miatt szükséges többszöri újratervezés mellett is sikerült határidőre végezni, és 2023 végén el is számoltak az 500 milliós EFOP-forrással.
Az ünnepélyes átadáson a PAK általános iskolás tanulói és szakiskolás hallgatói léptek fel.

Az 500 millió forint pályázati forrásból, valamint a mintegy 77 milliós egyetemi kiegészítésből 800 négyzetméternyi területet korszerűsítettek a PAK Villányi úti épületegyüttesében. Felújították a tantermeket, folyosókat, közös helyiségeket, épült egy akadálymentes lift, amihez 1,5 tonna acélt kellett beépíteni. Új bútorokat és eszközöket, többek között habilitációs robotikai eszközöket, mozgássérültek erőnlétét fejlesztő sporteszközöket szereztek be, illetve cseréltek le. A pedagógus hallgatók részére olyan gyakorlati oktatási fejlesztés valósult meg, amellyel a ma használatos legújabb technológiai eljárások használata tanulható a súlyosan sérül mozgáskorlátozottak számára.

Az egymilliárdos keretösszegű, EFOP Gyakorlóiskolák megújítása című pályázaton a Semmelweis Egyetem a Pécsi Tudományegyetem konzorciumi partnereként vett részt

 

 

 

 

Szepesi Anita
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem