Dr. Merkely Béla nevével visszaélve reklámoznak egy olyan készítményt, amely azt ígéri, hogy megszünteti a magas vérnyomást, megtisztítja az ereket és akár 21-26 évvel is meghosszabbíthatja az életet.

Egyre gyakrabban élnek vissza ismert orvosok nevével és hirdetnek gyógyhatásúnak mondott szereket ismeretlenek; vásárlásra és fogyasztásra buzdítják az embereket. Ezúttal ismét a Semmelweis Egyetem rektorának nevével visszaélve hirdettek egy készítményt a magas vérnyomás megszüntetésének és az erek megtisztításának ígéretével. 

Fontos tudni, hogy az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket, ezért ha ilyet látunk, az mindig gyanúra adjon okot. A Semmelweis Egyetem a félrevezető információk miatt megteszi a szükséges lépéseket, de addig kérjük, hogy gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket kizárólag Magyarországon engedélyezett helyről, legális forrásból, orvosukkal való konzultáció után szerezzenek be a fogyasztók. Az ismeretlen forrásból származó készítmények egészségkárosodáshoz vezethetnek, továbbá a már beállított gyógyszeres kezelés felfüggesztése is járhat súlyos, akár életveszélyes következményekkel.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda (KR NNI) több ilyen ügyben folytat már büntetőeljárást fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt – olvasható a rendőrség honlapján. 

A biztonságos gyógyszervásárláshoz segítséget nyújt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján olvasható összefoglaló

A Semmelweis Egyetem az alábbiakat javasolja 1-1 webes tartalom megtekintésekor és a megtévesztő oldalak felismeréséhez:

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.