Idén immár második alkalommal adott karácsonyi koncertet a Semmelweis Egyetem Kórus a budapesti Szent István Bazilikában a Semmelweis Polgároknak és családtagjaiknak. Az adventi hangversenyen dr. Merkely Béla rektor köszöntötte a vendégeket. A kórus az ünnepi időszak legszebb és legnépszerűbb dalait adta elő dr. Matos László karnagy vezetésével.

„Különleges érzés megélni a várakozást, majd a karácsony misztikus csodáját! Ez az az időszak, amikor alkalmunk adódik arra, hogy azok felé forduljunk, akik igazán közel állnak hozzánk. A hozzátartozóink, barátaink, rokonaink és családtagjaink felé” – fogalmazott köszöntőjében dr. Merkely Béla. A rektor kiemelte: idén immár második alkalommal ad karácsonyi hangversenyt a Semmelweis Egyetem Kórus az egyetemi polgárok és családtagjaik számára.

A karácsony a legszebb és legszentebb ünnepünk, amelyet hagyományosan tágabb családunk, a Semmelweis Egyetem összetartó közössége is együtt ünnepel.  Hiszen – a  Semmelweis Egyetem rektoraként büszkén mondhatom – egyetemünk polgárai és hozzátartozói egy nagy családot alkotnak. És mint a legtöbb család, ilyenkor mi is számot vetünk, sorra vesszük az elmúlt évben történteket. Visszanézve pedig azt látjuk, hogy a kitartó, áldozatos munka, mint mindig, idén is eredményre vezetett

– húzta alá a rektor, kiemelve a névadó Semmelweis Ignác felfedezését, amely alapjaiban változtatta meg az orvoslást; valamint az erről szóló filmet, amelyet nemrég az intézményben mutattak be, így a Semmelweis Polgárok elsők között nézhették meg. Dr. Merkely Béla külön kitért a közmédia Jónak lenni jó! adománygyűjtő kampányára, melynek idén a Semmelweis Egyetem Alapítvány volt a kedvezményezettje, célja pedig a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ komplex bővítése.

„Büszke vagyok egyetemünkre és minden egyes polgárára, akik munkájukkal lehetővé teszik, hogy kimagasló eredményeket érhessünk el! Megtiszteltetés Önökkel együtt építeni a jövő Semmelweis Egyetemét! Menjünk tovább magabiztosan a reményteljes jövőbe vezető úton! Mi, Semmelweis Polgárok mindig számíthatunk egymásra, magabiztosan lépkedhetünk előre!” – emelte ki a rektor, megköszönve a nap mint nap mutatott példamutató helytállást, az egyetem iránti lojalitást és kitartást. Mint fogalmazott, a tavaly alakult Semmelweis Egyetem Kórus hagyományteremtő módon segít az ünnepre hangolódni, minderre pedig keresve sem találhattak volna jobb helyszínt, mint Magyarország egyik legszentebb temploma és egyik legfontosabb egyházi épülete, a Szent István Bazilika.

Az ünnepi koncerten az alábbi művek voltak hallhatóak:

  • Giuseppe Ottavio Pitoni (1657-1743): Cantate Domino
  • Tomás Luis de Victoria (1548-1611): Ave Maria, O magnum mysterium
  • Lodovico Grossi da Viadana (1560-1627): Exultate justi
  • Liszt Ferenc (1811-1886): O salutaris hostia
  • Vers: Ady Endre (1877-1919): Karácsony
  • Johann Sebastian Bach (1685-1750): Esz-dúr szonáta 1. tétel
    (Közreműködik: Bélavári Miklós tuba és Sulyok Anna Blanka zongora)
  • Orbán György (1947-): Prédikátor-ének (Szilágyi Domokos)
  • William Boyce (1710-1779): Alleluia
  • Franz Xaver Gruber (1787-1863): Silent night
  • Mikola Dmitrovics Leontovics (1877-1921): Carol of the Bells
  • Kodály Zoltán (1882-1967): Esti dal

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.