90. születésnapján ünnepelték kollégái és barátai dr. Palkovits Miklóst, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusát az intézetben rendezett ünnepségen. Az egyedülálló Humán Agyszövet Bank létrehozóját és vezetőjét, a hét évtizednyi tudományos karriert maga mögött tudó kutatót, a mai napig rendkívül aktív és eredményes professzort többek között dr. Merkely Béla rektor, dr. Freund Tamás az MTA elnöke, valamint kollégái köszöntötték.

Dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, dr. Palkovits Miklós az intézet ikonikus alakja. Mint fogalmazott, ő a legtöbbet idézett magyar tudós, anatómusként, tudóként mindig a tudás csúcsán állt. Felidézte, hogy a professzor szeretettel, a felfedezés, a felismerés igényével állt hozzá minden problémához, megismerni és megoldani akarta a természeti kérdéseket. Dr. Palkovits Miklós eggyé vált és a mai napig eggyé válik a tudománnyal, vezetőként számtalan ember munkáját segíti szerte a világon, kiváló tanár, valódi mentor – mondta el az intézetigazgató. Visszaemlékezett előadásainak világos menetére, pontos megfogalmazásaira, ahogy arra is, hogy mindig szigorúan, de nagy szeretettel fordult kollégái felé.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében azt emelte ki, hogy dr. Palkovits Miklós több mint hét évtizedet felölelő tudományos karrierjével, kedélyével, fáradhatatlan munkakedvével végig a tudomány előrehaladásáért, az emberek gyógyításáért, a jövő orvosgenerációjának képzéséért munkálkodott. Munkáját mindig a szorgalom, az alázat és a kiválóságra való törekvés jellemezte – mondta, hozzátéve, hogy alakja követendő példa lehet valamennyi Semmelweis Polgár számára. A rektor hangsúlyozta, hogy az ünnepelt a kémiai neuroanatómia egyik megteremtője, számos agyterület és agypálya funkcionális topográfiai leírása mellett azok kémiai azonosításában is részt vett. Létrehozta a Semmelweis Egyetemen a Humán Agyszövet Bankot, aminek a mai napig vezetője – mondta el. Ismertette dr. Palkovits Miklós közleményeinek, folyóiratcikkeinek, könyveinek, könyvfejezeteinek magas számát, kiemelve, hogy publikációira összesen mintegy 47 ezerszer hivatkoztak, Hirsch-indexe pedig 110 – ezzel a Semmelweis Polgárok közül is a legmagasabb idézettséggel rendelkezik. „Palkovits Miklós megkérdőjelezhetetlen szakmai tekintélye annak is köszönhető, hogy a tudományos munkássága mellett a tudományszervezésben is rendkívül aktívan részt vett és vesz jelenleg is. Ő a Magyar Tudományos Akadémia leghitelesebb tudós képviselője az egyetemen. Emellett rendkívül sok fiatal oktató, kutató köszönheti neki, hogy útját egyengette – nem kevesen közülük ma már sikeres kutatók, vezetők Magyarországon és szerte a világon” – fogalmazott a rektor.

Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elsősorban az Akadémia kötelékében, a tudománypolitika területén elért eredményeit nyomatékosította köszöntőjében. Felidézte, hogy dr. Palkovits Miklós az 1956-os forradalom idején az egyetem nemzetőrségének parancsnoka volt, emiatt négy félévre el is tiltották, és az előző rendszerben nem lehetett akadémiai tag. Ezért csak 1990-ben választották levelező, majd 1995-ben rendes taggá. Az ő nevéhez fűződik a Magyar Idegtudományi Társaság, mint önállóvá alakult tudományos szervezet stabilizálása, jól működő társasággá alakítása, emlékezett vissza dr. Freund Tamás, aki hozzátette, az ő elnöksége idején alakult meg az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetsége, a FENS, aminek 2000-ig volt vezetőségi tagja. Mint fogalmazott, az ünnepelt kérlelhetetlen őszintesége és tisztasága, a szinte az önsanyargatásig érő maximalizmusa, a tökéletességre való törekvése, szerénysége tiszteletreméltó, bár sokan féltek tőle, mert ezeknek az elvárásoknak kevesen tudtak megfelelni. Tudása, szellemisége, erkölcsi tartása révén köztiszteletnek örvend, és példaképként állítható a fiatal kutatók elé – zárta köszöntőjét dr. Freund Tamás.

Dr. Reglődi Dóra, a Magyar Anatómusok Társaságának elnöke a magyar anatómia legendás alakjának nevezte az köszöntőjében a professzort, személyes találkozásaikat, élményeit felelevenítve.

Dr. Thomas Hökfelt, a stockholmi Karolinska Intézet nemzetközi hírű professzora, a Semmelweis Award 2015-ös kitüntetettje köszöntőjében elmondta, 60 éve van a tudományos pályán, ebből 50 éve ismeri dr. Palkovits Miklóst. Felidézte találkozásaikat, közös munkájukat és élményeiket. Méltatta a tudós agyszövet bank alapításában és vezetésében szerzett érdemeit, és megköszönte mindazt a segítséget, amit a munkája során kapott tőle. „A mai napig nem tudom elhinni, hogy egyetlen ember képes volt elérni ezeket az eredményeket” – fogalmazott.

Az ünnepségen többen köszöntötték a professzort, többek között a Humán Agyszövet Bank és az intézet munkatársainak nevében.

Dr. Palkovits Miklós a méltatásokat, köszöntéseket megköszönve néhány fénykép segítségével felelevenítette pályájának fontosabb állomásait, karrierjének indulását és tudományos pályájának emlékezetes pillanatait. Beszélt egyebek mellett az első, 1964-ben a Nature-ben megjelent cikkéről, a micropunch-technikáról, a legújabb kutatási irányokról, a neuronális hálózatokról és a neurogenetikáról is. Visszaemlékezett az 1956-os tevékenysége következményeire, a rendszerváltás után elnyert akadémiai tagságra és tudományos díjakra, és a doktori iskolában betöltött szerepére is.

Pogrányi Péter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.