Több mint 400-an, köztük belgyógyászok, gyermek- és nőgyógyászok is részt vettek a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, valamint a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság (MEAT) közös szervezésében megrendezett 19. Endokrinológiai Továbbképző Tanfolyamon 2023. november 23-25. között. Az esemény keretében Gláz Edit emlékdíjat vehetett át dr. Spät András, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa.

A továbbképzés első napja az endokrin onkológia jegyében telt, fókuszban a pajzsmirigyrákkal. Két beszámolót is tartottak a pajzsmirigyrákok hazai ellátásának helyzetéről. A konferencia második napján kiemelt figyelmet kaptak a csontbetegségek, a policisztás ovarium szindróma és a primer hyperparathyreosis. Külön szimpózium foglalkozott az agresszív hypophysis tumorok és carcinómák diagnosztikai és terápiás kérdéseivel.

A tanfolyam keretében átadták a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság által alapított Gláz Edit emlékdíjat, melyet dr. Spät András professor emeritus, az Élettani Intézet nyugalmazott igazgatója kapott. Dr. Spät András az aldoszteron-termelés alapkutatójaként beszámolt az első aldoszteron-termelő adenoma hazai esetét leíró Gláz professzorral való szakmai kapcsolatáról.

A kongresszus további kiemelt eseményei voltak a meghívott külföldi professzorok state-of-the-art előadásai (Corin Badiu – Bukarest, Korbonits Márta – London, László Hegedűs – Odensee, Kolcsár Melinda – Marosvásárhely ). A konferencia zárónapján új endokrinológiai irányelveket is ismertettek és bemutatkozott a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán újonnan alapított Soós Aladár Obezitológiai Centrum. A zárószekcióban egyedülállóan érdekes endokrinológiai eseteket mutattak be.

A tanfolyamra rekordszámú, több mint 400 kolléga regisztrált, túlnyomó többségében endokrinológusok, de szép számmal vettek részt belgyógyászok, gyermek- és nőgyógyászok is.

Fotó és forrás: Tóth Miklós

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.