A Semmelweis HELP használói a surgossegi.infot üzemeltető Healing Communications Nonprofit Kft.-vel kötött megállapodása révén immár a hozzájuk legközelebb eső sürgősségi ellátóhelyet is egy gombnyomással megtalálhatják. Az erről szóló megállapodást a Semmelweis Egyetem nevében dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár, a surgossegi.info képviseletében Kocsis Péter ügyvezető írta alá ünnepélyes keretek között a Rektori tárgyalóteremben. A Semmelweis HELP applikáció megnyerte „Az év legjobb eHealth fejlesztése” díjat is a leginnovatívabb digitális megoldásokat elismerő Digital Health Summit szakmai konferencián.

A Semmelweis HELP applikáció 2023 júniusában mutatkozott be a nagyközönség előtt, azóta több mint 130 ezren használták – idézte fel dr. Merkely Béla a megállapodás ünnepélyes aláírása előtt. A rektor elmondta, a felhasználók visszajelzéseire is reagálva a sürgősségi infót üzemeltető cég és a tünetellenőrző applikáció tulajdonosa, a Semmelweis Egyetem megállapodást kötött annak érdekében, hogy a termékek minél több emberhez jussanak el, erősíthessék egymást és közösen segítsék a magyar lakosságot. Ennek köszönhetően a felhasználók immár a surgossegi.info oldalról is elérik a Semmelweis HELP alkalmazást, míg az applikáció eredményoldaláról egy gombnyomással megkereshetik a hozzájuk legközelebb eső sürgősségi ellátóhelyet, mert a betegutak támogatása közös célunk – hangsúlyozta a rektor. Hozzátette, a legfontosabb cél, hogy akinek szüksége van, az hozzájusson a sürgősségi ellátáshoz. Köszönetet mondott az applikációt fejlesztő és elindító egyetemi csapatnak, kiemelve, hogy az egyetem vezetése mindvégig támogatta a projektet.

Galéria

5kép

Kocsis Péter, a Healing Communications Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a surgossegi.info ügyelet- és gyógyszertárkereső weboldalt a szükség hívta életre: a betegellátás mindennapos tapasztalata, hogy a betegek gyakran nem tudják, hol találják a megfelelő ellátót akut egészségügyi probléma esetén. Hangsúlyozta, örömükre szolgál, hogy partnereik listája folyamatosan bővül, így még szélesebb körben tudnak segíteni. A Semmelweis HELP-pel megvalósult együttműködés a kezdetektől fennálló problémánkat oldotta meg: tünetellenőrző funkciót az indulástól kértek tőlünk a surgossegi.info felhasználói, ám a feladat jellege és volumene meghaladta erőforrásainkat – idézte fel. „A fenntarthatóság jegyében is hasznos, ha a meglévő és már bizonyított felületeinket egymást erősítve használjuk fel, párhuzamos fejlesztések helyett” – húzta alá. Reményét fejezte ki, hogy a most megkötött együttműködési megállapodás minél többeknek segíthet a felmerülő egészségügyi problémák gyors és hatékony kezelésében. 

A leginnovatívabb digitális megoldásokat elismerő Digital Health Summit szakmai konferencián idén először osztották ki a magyar egészségügyi szektor leginnovatívabb digitális megoldásainak elismerésére létrehozott Digital Health Summit-díjat öt kategóriában. A Semmelweis HELP applikáció lett „Az év legjobb eHealth fejlesztése” kategória nyertese. Az elismerésre az eHealth-hez kapcsolódó tevékenységi körrel rendelkező vállalkozások, szervezetek, valamint startupok nevezhettek. A zsűri elé az előszűrés után végül 17 pályázat került. A szakmai grémium a pályázatok innovatív szemlélete mellett azok társadalmi hasznosságát és az elvárható egészségnyereséget, valamint a projektek mérhető eredményeit és adaptálhatóságát is pontozta. 

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.