A hazai szervátültetés hőskorának emlékeit elevenítették fel a szervezett vesetranszplantációs program indulásánál részt vevő orvosokkal a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján (STéG) szervezett jubileumi megemlékezésen. A rendezvényen a legnagyobb transzplantációs centrum jövőbeli fejlesztési irányairól is szó esett.

Ötven éve, 1973-ban indult az első szervezett veseátültetési program Magyarországon a Semmelweis Egyetem akkori I. Számú Sebészeti Klinikáján, napjainkra pedig az egyetem hazánk legnagyobb transzplantációs centrumává vált, ami az összesen 367 tavalyi hazai szervátültetés 67 százalékát végezte el – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a jubileum alkalmából a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán.

Felidézte, hogy ezt követően szűk 20 évvel később került sor az első hazai szívátültetésre a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán Szabó Zoltán professzor vezetésével, majd 1995-ben elindult a májtranszplantációs program is az egyetemen. Húsz évvel később az első magyarországi tüdőtranszplantáció elvégzésében is jelentős szerepe volt a Semmelweis orvosainak, tavaly pedig már 12 ilyen beavatkozást végeztek el a Mellkassebészeti Klinikán. Hangsúlyozta azt is, hogy az egyetem jelentős fejlődést kíván elérni a szervtranszplantációs medicina terén, annak érdekében, hogy minden szerv transzplantációja terén tartósan Európa élvonalába tartozzon. A koronavírus-járvány a beavatkozások és donációk számát nemzetközi szinten is visszavetette, azonban érezzük a javuló tendenciát: a szívátültetés terén például a pandémia óta idén először újra valószínűsíthető, hogy év végéig elérjük a korábbi időszakra jellemző évi átlag 50 esetszámot – emelte ki a rektor. Hozzátette: eredmények ugyan elsősorban a betegek javát szolgálják, de azt is mutatják, mire képes a magyar egészségügy és az orvostudományi felsőoktatás.

A közelmúltban ünnepeltük az első hazai sikeres májátültetés 40. évfordulóját, most pedig a sikeres hazai vesetranszplantációs program elindulásának fél évszázados jubileumáról emlékezünk meg. Az ilyen alkalmak elengedhetetlenek, hogy lássuk, a múlt emlékei hogyan lesznek a mindennapok rutinjai – mondta köszöntőjében dr. Szijártó Attila, a STéG igazgatója. Kiemelte azt is, hogy kitartó és alapos csapatmunka vezetett az első sikeres beavatkozásig, amely után még 21 évet élt napi dialízis nélkül a beültetett vesével a beteg. 1973. november 16. óta 5487 vesetranszplantációt végeztek el az egyetemen, ami az összesen 12 213 hazai szervtranszplantációból elvégzett 9764 veseátültetéshez képest sem kevés. Kiemelte azt is, hogy tavaly minden eddiginél több, mintegy 40 élődonoros veseátültetést végeztek a klinika szakemberei.

Dr. Kovács János Balázs, STÉG adjunktusa ezt követően áttekintést adott a veseátültetés közelmúltbeli fejlődéséről a klinikán és hazánkban, megemlítve, hogy a 2013-as Eurotransplant csatlakozás óta eltelt évtizedben Magyarországon 4,5 évről 3,5 év alá csökkent az átültetésre várakozási idő az átlagos betegek, illetve a korábbi 8 évről közel ennyire esett vissza a hiperimmunizált betegek körében is. Az együttműködésnek köszönhetően emelkedett a gyermektranszplantáltak száma is. Megemlítette, hogy a budapesti centrumban elvégzett 5487 átültetésből 586 volt élődonoros, míg 85 esetben szimultán vese és hasnyálmirigy transzplantációra került sor. Az elektronikus betegreferáló rendszer, a donorszervek kivételénél a minimálinvazív laparoszkópos műtéti technika bevezetése illetve a 3D nyomtatás használata a vesetranszplantációs műtétek tervezésénél ugyancsak jelentősen segíti a sikeres beavatkozások számának növelését, a gyerektranszplantáltak felnőtt ellátásba való szervezett tranzíciója pedig komolyan javította az érintettek életminőségét, túlélési esélyeit is. Úgy fogalmazott, hogy a jövőben elsősorban pandémia előtti donorszám visszanyerése, majd lehetőség szerint további növelése lenne a cél. A donorszervek konzerválását és minőségének javítását nagyban segítené a gépi perfúzió alkalmazása, ennek azonban egyelőre financiális akadályai vannak, az ugyancsak költség- és szervezés igényes keresztdonáció megvalósításán azonban dolgozik a klinika, ahogyan a tervek között szerepel a robotasszisztált műtéti technika bevezetése a beültetéseknél is – mondta dr. Kovács János Balázs.

Az 50 évvel korábbi sikeres kettős beavatkozás előkészületeiről és aneszteziológiai tanulságairól dr. Darvas Katalin professor emerita adott áttekintést. Annak idején ugyanis november 16-án és 17-én is elvégeztek egy-egy transzplantációt, és a másodiknál már alkalmazták az első tapasztalatait, a narkózis idejének lerövidítésétől a használt vértípusig bezárólag. Megemlítette azt is, hogy 7 hónappal ezt követően végezték el az első veseátültetést gyermek páciensen. Dr. Petrányi Győző immunológus professzor a sikeres szervtranszplantációkat elősegítő hisztokompatibilitási rendszer felfedezésének története mellett áttekintést adott előadásában arról is, hogyan állították össze az első magyar vesetranszplantációs listát vércsoport és dialízisállomás szerint listázva betegeket. Dr. Perner Ferenc professor emeritus a vesetranszplantációs program előkészítő lépéseit, majd a jogi szabályozás fejlődését ismertette, illetve a részben általa is végzett beavatkozás részleteit elevenítette fel korabeli híradó- és egyéb tévériportok részleteivel színesített előadásában.

dr. Merkely Béla

Galéria

10kép
dr. Szijártó Attila

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.