Dr. Sipos Miklós klinikai főorvos, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Centrum igazgatója a meddő párok gyermekes családdá válásának kimagasló szakmaisággal és elkötelezettséggel folytatott támogatásáért Családokért díjat vehetett át Hornung Ágnes családokért felelős államtitkártól október 27-én. Az elismeréssel idén összesen tíz kitüntetettet jutalmaztak.

Dr. Sipos Miklós hivatását kimagasló szakmaisággal és elkötelezettséggel végzi, számtalan meddő párt segített hozzá, hogy gyermekes családdá válhassanak. Hozzáállása, empátiája példaértékű. Munkáját a kezdetek óta az együttérzés és az elhivatottság jellemzi – emelték ki a díjátadási ceremónián elhangzott méltatásban.

Dr. Sipos Miklós 30 éve dolgozik a Semmelweis Egyetemen, ebből 10 évet töltött a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A következő 16 évét a Forgács Intézetben töltötte mint meddőségi specialista, de közben folyamatosan fenntartotta az egyetemmel a klinikai, oktatási és kutatási kapcsolatokat. 2019-ben kapott felkérést az egyetem vezetésétől az Asszisztált Reprodukciós Centrum (ARC) kialakítására és vezetésére. 2022 novemberében vehette át PhD-fokozatát a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában. 2023. júliusában az egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügyi Szakmai Kollégium Humán Reprodukciós Tagozata elnökének kérte fel.

„Mi vagyunk a legfiatalabb reprodukciós centrum, amelynek a koncepciója a különlegessége”– magyarázta honlapunknak dr. Sipos Miklós. Az ARC egész rendszerének a gyermekvállalásban sikertelen pár áll a fókuszában, köréjük építjük a központ összes szolgáltatását. Nem vagyunk lombikcentrum, nem is szeretnénk azzá válni, ehelyett egy helyen elérhetővé teszünk mindent, ami személyre szabottan nyújt segítséget a meddő pároknak – hangsúlyozta az ARC vezetője. Egy helyszínen, egységes szakmai koncepcióval és infrastruktúrával fogadjuk, vizsgáljuk a meddőség csaknem teljes spektrumában a gyermektelen párokat és látjuk el őket személyre szabottan, hosszas utánajárás nélkül. Itt a meddőség lelki okai, a párok pszichológiai támogatása is nagy hangsúlyt kap, a szakorvosokon kívül dietetikus, valamint pszichológus, szakpszichológus, egyéni és csoportterápia áll a páciensek rendelkezésére. Pszichológiai szűrőprogrammal is készülnek, amelynek segítségével a regisztrációnál kitöltött teszt eredménye alapján egyéni vagy csoportterápiát javasolnak a családtervező pároknak. Másfél éve katolikus ambulancia is működik a központban, ahol Veres András püspök védnöksége alatt, a Magyar Katolikus Szeretetszolgálat és az egyetem között megkötött együttműködési szerződés alapján azok a hívő párok is megkaphatnak minden részükről elfogadható orvosi és lelki támogatást a természetes teherbe eséshez, akik az asszisztált reprodukciós módszereket elutasítják.

Az ARC 2020 februárjától fogadja teljes kapacitással a gyerekre vágyókat, 2021 óta minden évben teljesítették az induláskor ígért 2000 ciklust (1300 friss és 700 fagyasztott embrió beültetése) körülbelül 500 inszeminációs kezelés mellett, ami éves szinten több tízezer orvos-beteg találkozást jelent. Dr. Sipos Miklós kitért arra is, hogy az ARC biztosítja az országban az egyetlen onkofertilitlitási centrumot.

A  Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv Kórház Telephelyének Semmelweis Egyetembe integrálásával a két részleg összeköltözése után létrejövő új egységben a jelenlegi kapacitásunk dupláját tervezzük ellátni, azaz körülbelül évi 2000 friss és 2000 fagyasztott kezeléssel, nagyjából százezer orvos-beteg találkozóval kalkulálunk. Akkorra a reprodukciós nőgyógyászati sebészet és a reprodukciós andrológiai sebészet is egy helyen lesz elérhető – vázolta a jövőt dr. Sipos Miklós. Mint kifejtette, büszke rá, hogy az ARC a legfiatalabb reprodukciós centrumként az egyetemek között már most is a legnagyobb, országosan pedig a második legnagyobb esetszámot ellátó intézmény, amely a két részleg egyesülésével nemcsak szakmai komplexitásával, de az ellátott páciensek számával is minden bizonnyal az első helyre kerül. Az új centrumban kiépített oktatási infrastruktúrája lesz mind a reprodukciós tudományoknak, mind az embriológiai elméleti és gyakorlati képzésnek.

Az egy helyen, egységes infrastruktúrában és szakmai koncepció mentén elérhető kezelés nagyon megnyugtató és kényelmes a pácienseinknek, nem utolsó sorban nem jár időveszteséggel – emelte ki. A pácienseket a regisztrációtól kezdve koordinátorok segítik végig a folyamaton, hozzájuk lehet bármilyen panasz esetén fordulni. Ez egy gyors és hatékony kommunikációs csatorna, amely nem engedi elveszni a rendszerben a betegeket – hangsúlyozta a központ vezetője.

Központunk hangsúlyosan a családokkal foglalkozik, a családcentrikus szemlélet az első pillanattól jellemző volt ránk, ez a díj pedig annak a visszajelzése, hogy jó úton járunk, így folytassuk tovább is – fogalmazott dr. Sipos Miklós.

Szepesi Anita
Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.