Hat hetes Geriátriai Intenzív kurzust szerveztek az Erasmus+ Blended Intensive Program (BIP) keretében, melyben társszervezőként a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának Geriátriai Tanszéki Csoportja is részt vett.

A tanfolyam hallgatói és oktatói az első öt hétben a geriátria legfontosabb témaköreit lefedő online előadásokat hallgattak, illetve az előadók mentorálásával egy-egy, a geriátria kulcsfontosságú területét is bemutatták. A Semmelweis Egyetem hallgatói diabetes mellitus, endometrium carcinoma, bal kamra hypertrophia, prostata hyperplasia és D-vitamin-hiány témakörben tartottak prezentációt. A tanfolyam hatodik hetét a hallgatók a Portói Egyetemen töltötték, ahol a kidolgozott előadásaikat 30 percben ismertették. A programban összesen 25-en vettek részt négy nagyvárosból: Budapestről, Portóból, Trentoból és Marosvásárhelyről. Magyarországot az egyetemről öt hatodéves orvostanhallgató, valamint három oktató képviselte.  

A portói intenzív kurzus hozzájárult a geriátria iránti érdeklődés felkeltéséhez, a hallgatóknak a geriátria iránti érdeklődésének kialakítása és az idősbeteg-ellátás iránti elköteleződés megerősítésében is segített – vélték a szervezők.

A Blended Intensive Program (BIP) az Erasmus+ 2021-ben bevezetett új mobilitási programja, melynek keretében az európai felsőoktatási intézmények támogatást kapnak rövid, intenzív kurzusok szervezésére két további másik európai felsőoktatási intézménnyel. Az egyes BIP programok során kötelező virtuális elemmel kombinált, rövid távú külföldi fizikai mobilitásban vesznek részt az ösztöndíjasok, ami lehetővé teszi a kollaboratív online tanulási eszmecseréket és a csapatmunkát.

A BIP kiváló lehetőséget biztosít, hogy azon hallgatók is megtapasztalhassák az oktatás nemzetközi dimenzióját, akik tanulmányaik alatt nem tudnak hosszabb mobilitási programokban részt venni. A mobilitás sikeres adminisztratív lebonyolításában a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága és a Nemzetközi Mobilitási Iroda nyújtott segítséget.

Fotó és forrás: dr. Tóth Miklós, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Geriátriai Tanszéki Csoport

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.