Két tudományterületi listán is a régió legjobbjai között szerepel a Times Higher Education (THE) World University szakterületi rangsorának 2024-es, frissen megjelent kiadásában a Semmelweis Egyetem: klinikai orvostudományok területen a tavalyi évhez képest több helyet javítva a 232. helyezést érte el, míg az élettudományok területén a legjobb 300 közé került globálisan.

A Times Higher Education (THE) World University új szakterületi rangsora alapján a Semmelweis Egyetem klinikai orvostudományok területen megtartotta a 201-250. közötti helyezését, a pontszámok összegzése alapján a 232. helyen áll globálisan, több helyet előrelépve a tavalyi eredményhez képest. A Semmelweis mindegyik indikátor terén javított, ezzel a kelet-közép európai régió első egyeteme lett a rangsor szerint. A hazai egyetemek közül a Debreceni Egyetem, valamint a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem az 501-600. pozíciót érték el a listán.  

A világrangsor készítői öt terület mutatói alapján mérték fel az intézményeket: kutatás, ipar, nemzetközi orientáció, kutatói környezet és oktatás. A Semmelweis a legtöbb indikátorban javítani tudott, legjelentősebbet az ipar kategóriában.

A Semmelweis Egyetem az élettudományok területén is a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye között szerepel, noha az itt számításba vett kategóriák (mezőgazdaság és erdészet, biológiai tudományok, állatorvoslás, sporttudományok) nem tartoznak az egyetem főbb szakterületei közé. Az egyetem ezen a szakterületen a legtöbb indikátor szerint jobban teljesített a tavalyinál, de a rangsor összeállításának változó módszertana miatt tavalyi pozíciójánál ezúttal hátrébb, a 251-300. helyen szerepel.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.