75, 70, 65, 60 és 50 éve felavatott orvosok vehették át jubileumi diplomájukat a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) Dísztermében a köszöntőket követően dr. Merkely Béla rektortól és dr. Kellermayer Miklós dékántól. A jubilánsok nevében dr. Ádám Veronika mondott köszönetet tanáraiknak az itt megszerzett tudásért, az átadott szakmai és emberi tapasztalatokért.

Tisztelet az elődök iránt, felelősség az örökül kapott értékek továbbadására, és elhivatottság, hogy ne csak megőrizzük a ránk bízott tudást, de gyarapítsuk is azt. Ezek adják a Semmelweis Egyetem legfőbb értékét és erejét. Mert ahogy a tudomány is mindig az előző ismeretekre építve fejlődik tovább, ugyanúgy a Semmelweis Egyetem is csak a nagy elődökre – így alumnusaira is – építve válhat naggyá. Akik most itt vannak velünk, hozzájárultak ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem ma Magyarország legkiválóbbja, amely a régióban is a legrangosabbak közé tartozik – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Általános Orvostudományi Kar immár hagyománnyá vált jubileumi díszokleveleinek átadására rendezett nyilvános szenátusi ülésen. Megemlítette, hogy a Times Higher Education legfrissebb világrangsora a világ 300 legjobb egyeteme közé sorolja, azaz az összes felsőoktatási intézmény felső egy százalékába.

Ezt az eredményt évtizedek következetes munkájával, az előző orvosgenerációk, oktatók hosszú sorának tudásával, szorgalmával, alázatával sikerült elérni, de kellett hozzá az is, hogy az egykor itt végzettek bizonyságot tettek arról, hogy az itt megszerzett tudás birtokában bárhol megállják a helyüket

– fogalmazott a rektor, hozzátéve, hogy ahhoz is elhivatottság, erő és kemény munka szükséges, hogy az egyetem elérje további célját, és bekerüljön a világ 100 legjobb egyeteme, Európa top 5 gyógyító szakegyeteme közé. Így a jövő orvosai, egészségügyi dolgozói a legkiválóbb képzést kaphatják, és honfitársaink a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátásban részesülhetnek majd.

„Két új magyar Nobel-díjasunk, Karikó Katalin és Krausz Ferenc példája is bizonyítja, hogy a magas szintű tudományos eredmények eléréséhez kiváló felsőoktatás szükséges. Büszkeség számunkra, hogy egyetemünk mindkét új magyar Nobel-díjassal kapcsolatban áll különböző kutatási projektek révén, Karikó Katalint pedig nemrég a legnagyobb presztízsű elismerésünkkel, Semmelweis Budapest Awarddal is kitüntettük” – mondta dr. Merkely Béla. Mint hozzátette, a tradíciók mellett a folyamatos fejlődés is fontos, amire példaként többek között a modellváltás mellett a kurrikulumreform hamarosan érkező második fázisát, az infrastruktúra-, és az egyéb hallgatóközpontú fejlesztéseket, valamint a Családbarát Egyetem programot említette. „Köszönöm, hogy a Semmelweis Család tagjaiként az elmúlt évtizedek során nemcsak esküjükhöz, hivatásukhoz maradtak hűek, de alma materükhöz is. És a nagy elődök követőiként minden körülmények között helytálltak, és nemcsak méltók az ő örökségükhöz, hanem életben tartják, és tovább is adták a semmelweises lángot” – tette hozzá a rektor.

„Az orvostudomány fejlődésével hajlamosak vagyunk csak a legújabb kutatási eredményekre, terápiákra, gyógyszerekre figyelni, és azt hinni, hogy a hatékony ellátást az egyre korszerűbb intézmények, eszközök jelentik – mondta köszöntőjében dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egyészségügyért felelős államtitkára, egyúttal tolmácsolta Pintér Sándor belügyminiszter jókívánságait is. Szavai szerint hajlamosak vagyunk arra is, hogy az egészségügyre valamiféle jól definiált szolgáltatásként tekintsünk.

Pedig tudjuk, hogy az egészség nem üzlet, a kórház nem gyár, a gyógyítás nem csupán szolgáltatás, hanem a társadalmi szolidaritás része, annak a spirituális többletnek a megjelenése, amely egy embertömeget közösséggé kovácsol. Az egymásért érzett felelősség, elkötelezettség megnyilvánulása”

– hangsúlyozta az államtitkár. Kifejtette, hogy a jelenlévők példája mutatja meg, mi az igazi hivatástudat, mit jelent az, amikor valaki a gyógyításban találja meg a közösség és az egyes emberek szolgálatának útját: ez nem elsősorban technológia és protokoll, hanem jószándék és lélek. „Köszöntsük tehát azokat, akik hivatásukban a mai napig kitartottak 50, 60, sőt, akár 70 éven át, és kívánom, hogy még nagyon sokáig legyenek példaképeink a hivatástudatban és az egymásért vállalt felelősségben mindannyiunk és az egész nemzet javára” – tette hozzá dr. Takács Péter.

„Múlt nélkül nem épülhet jövő. Azóta, hogy Önök az orvosi hivatást választották, az egykori alma mater jelentősen megváltozott, eredményeinket azonban az Önök áldozatos munkája, értékes tapasztalatainak átadása nélkül nem tudtunk volna elérni” – hangsúlyozta dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Ezek közé sorolta, hogy négy éve megújult az orvosi képzési kurrikulum: a változás célja az volt, hogy önállóan gondolkodni és dönteni képes általános orvosokat képezzünk, akik képesek a szakmai differenciálódásra és az élethosszig tartó tanulásra. Az eredmények között említette, hogy az egyetem oktatói és hallgatói a kezdetektől kiemelt szerepet vállaltak a koronavírus-járvány alatt a védekezésben, mintavételézésben, szűrővizsgálatokban, továbbá a betegellátásban, és ezzel utóbbiak minden korábbinál intenzívebb jelenléti oktatásban részesültek. A magyar, angol és német nyelvű képzésben közel 4 ezer hallgató teljesített szolgálatot kirendelés vagy önkéntesség keretében a pandémia alatt.

A Semmelweis Egyetem a legnépszerűbbé vált az orvos- és egészségtudományi képzésre felvételizők körében, 2023-2024-es tanévben a hat karon mintegy 4 ezer elsőéves kezdte meg tanulmányait, 10 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Közülük minden harmadik az angol, illetve a német nyelvű programban, melynek 40 éves fennállását ünnepeljük ebben a tanévben – sorolta a dékán. 

Szerinte a modern eljárások és eszközök mellett a beteg számára a gyógyulásba vetett hitet és lelkierőt az orvos személye tudja megadni. Kiemelte, hogy ehhez a jubiláló tapasztalt orvosoktól tanultak empátiát, helytállást, kitartást, felelősséget és törődést betegeik iránt. Megköszönte, hogy sokan továbbra is fiatalos lendülettel gyakorolják hivatásukat, egyúttal jókívánságait fejezte ki, hogy a következő 5 éves jubileumi találkozón is találkozzanak.

Az ünnepségre jelentkezettek közül nem mindenki tudta személyesen átvenni dr. Merkely Béla rektortól és dr. Kellermayer Miklós dékántól a jubileumi díszoklevelét, mindazonáltal 2 platinadiplomás (75 éve végzett), 11 rubindiplomás (70 éve végzett), 20 vasdiplomás (65 éve végzett), 91 gyémántdiplomás (60 éve végzett) és mintegy 135 aranydiplomás, azaz félszáz éve végzett egykori hallgató munkásságát ismerték el az oklevelekkel az ünnepi szenátusi ülésen. Köztük dr. Sótonyi Péter rector emeritus, a 60 éves jubileuma alkalmából gyémánt oklevelet kapott.

Az arany díszokleveles orvosok nevében Dr. Ádám Veronika, az egyetem professor emeritája, korábbi rektorhelyettese köszönetet mondott azért, hogy az alma mater számontartja és megtiszteli egykori hallgatóit. Hangsúlyozta, mennyi sors, élettapasztalat és világlátás van jelen a teremben, ahogyan azt is, mennyit változott az egyetem, és ehhez mennyiben járultak hozzá egykori professzoraik – többek között Szentágothai János vagy Kerpel-Fronius Ödön – és tágabban szemlélve az orvostudomány is e a mozgalmas fél évszázad alatt. Úgy vélte, utóbbi fejlődésével lépést tartani izgalmas kihívást jelentett, ahogyan most a digitalizáció világformáló hatásai jelentette változásokkal is.

Szavai szerint nemcsak nálunk, de az egész világon keresik a modern egészségügyi rendszer definícióját, az új meghatározásokban pedig közös, hogy központi szerepet kap a finanszírozás. És ahány értelmezés napvilágot látott, annyi különféle elvárás fogalmazódott meg az orvossal szemben is azon túl, hogy legjobb tudása szerint járjon el a betegek javára. Az itt ülők túlélték és kezelték e megannyi értelmezési lehetőség jelentette kihívásokat, a sokszor hivatásidegen, vagy betarthatatlan szabályokat. Ezért is jó hallani államtitkár úrtól, hogy

a lényeg mégiscsak a társadalmi szolidaritás lenne

– jegyezte meg dr. Ádám Veronika. Úgy fogalmazott, bár az általános társadalmi megbecsültség elmaradt, mégis a jubilálók szerint minden nehézség ellenére is megérte ezt a hivatást választani, mert az egyes páciensek részéről érezték a hálát, arról nem is beszélve, hogy a jó, amit egy orvos tesz, mások életében megsokszorozódik. „Az itt ülők elmondhatják, hogy sok helyütt a tudásuk miatt vált egy kicsit jobb hellyé a világ” – tette hozzá dr. Ádám Veronika. Mint mondta, hálával és szeretettel emlékeznek egykori tanáraikra, mert ezen az egyetemen kaptak olyan tudást, amelyre biztos alapként építhették egész pályájukat.

A rendezvény résztvevői megzenésített verseket hallgathattak meg a Magyar Örökség-díjas Misztrál Együttes előadásában, illetve Reményik Sándor és Babits Mihály verseit Takács Bence Ervin előadóművész-műsorvezető, MMA ösztöndíjas versmondó tolmácsolásában.

Kiss Melinda Katalin

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem