A Semmelweis Egyetem szülésznő hallgatói nyerték meg a második alkalommal megrendezett dr. Hugonnai Vilma Szakmai Emlékversenyt. A szülésznőképzésben résztvevő hallgatók megmérettetésére az ország négy képzőhelyéről érkeztek leendő szakemberek, akik elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül mutatták be tudásukat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai Ismeretek Tanszékének szülészeti demonstrációs és szimulációs termeiben. Honlapunknak a győztes csapat tagjai meséltek az élményekről, valamint személyes motivációikról.

A dr. Hugonnai Vilma születésének 176. évfordulója tiszteletére megrendezett dr. Hugonnai Vilma II. Szakmai Emlékversenyen a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának negyedéves szülésznő hallgatói – Kálmán Dorka, Stábel Tamara, Stvorecz Zoé és Nagy Kamilla – kiemelkedően teljesítettek, a független szakmai zsűri döntése alapján megnyerték a versenyt, ezzel az ország legjobbjai lettek legyőzve a debreceni, pécsi és győri egyetem csapatait. Kálmán Dorka elmondta, a négyfordulós megmérettetés során egyebek mellett orvostörténeti kérdésekre kellett válaszolniuk, fantombábukon tapintásos vizsgálatot végeztek, szituációs és kommunikációs feladatokat oldottak meg, valamint régi szülész szakkifejezéseket értelmeztek.

„Szeptember eleje óta intenzíven készültünk a versenyre – veszi át a szót Nagy Kamilla, hangsúlyozva, hogy a felkészülés során számos könyvet és újságcikket olvastak el. „Felosztottuk egymás között a feladatokat, megbeszéltük, hogy ki mit olvasson el, melyik témakörre erősítsen rá” – meséli. Délutánonként, illetve esténként Zoom-on konzultáltunk felkészítő tanárunkkal, Lipienné dr. Krémer Ibolya adjunktus asszonnyal. A felkészítésben dr. Rigó János tanszékvezető egyetemi tanár is részt vett, mindkettőjüknek nagyon sokat köszönhetünk – mondta Nagy Kamilla.

Mind a négyen egyetértettek abban, hogy kiváló tapasztalatszerzési lehetőség volt számukra ez a megmérettetés, rengeteget tanultak és fejlődtek, a tudás és a felkészültségük bemutatása mellett megtanultak csapatban dolgozni, ami ebben a szakmában kulcsfontosságú. Kiemelték azt is, hogy külön-külön mindenki egy átfogó alaptudással indult neki a kihívásnak, de a győzelemhez szükség volt az együtt gondolkodás erejére. „Megtiszteltetés volt a Semmelweis Egyetemet képviselni, nagyon büszke vagyok a csapatomra” – emelte ki Stvorecz Zoé, aki megosztotta azt is, hogy ez a megmérettetés hozta össze őket, korábban csak látásból ismerték egymást a csapat tagjai, de mára már igazi barátság alakult ki köztük.

Galéria

7kép

Lipienné dr. Krémer Ibolya elmondta, a felkészülés során nehézséget jelentett, hogy a verseny egyik központi témája a bábaságtörténet volt, ami önmagában is nagy múltat ölel fel. „Nem tudtuk előre, hogy a verseny bizonyos állomásain mi lesz a feladat, így nagyon széles körben kellett mozognunk” – fogalmazott. „Büszke vagyok a hallgatóimra, hogy ilyen szépen helyt álltak, a szimulációs feladat sem okozott gondot számukra. A négy éves elméleti képzés és a nagyon magas gyakorlati óraszámok meghozták az eredményt – fűzte hozzá.

A hallgatók meséltek arról is, hogy kit milyen személyes motiváció hajtott a pályaválasztásban. Nagy Kamilla már 16 éves kora óta tudja, hogy szülésznő szeretne lenni, mindezt egy szülésvideó hatására. „Amint jobban utána néztem a szülésznői feladatoknak, rögtön tudtam, hogy ez lesz az én hivatásom, ami aztán a gyakorlatok alatt csak még jobban felerősödött bennem. Nagyon felemelő érzés ott lenni egy kisbaba és vele együtt egy család megszületésénél” – vallja.  A gyakorlaton és későbbi munkája során is célja a nők segítése és pozitív szülésélmény nyújtása.

Stábel Tamara családjában anyai ágon mindenki egészségügyben dolgozott, így nem volt kérdés számára, hogy ő is ezt szeretné követni. Gyerekkorában sokat betegeskedett, ezért a kórházra mindig is egyfajta második otthonaként tekintett. „Gyerekkoromban a Vészhelyzeten szocializálódtam, az volt az esti mesém” – mondja nevetve. Legfőbb célja munkája során, hogy a nála szülő kismamáknak pozitív és örömteli élményben legyen részük.

Kálmán Dorka mindig tudta, hogy az egészségügyben szeretne dolgozni, de ezen belül az irányt csak a gimnázium utolsó évében döntötte el. Gondolkodott az ápolói pályán is, de végül az ETK nyílt napján kötelezte el magát a szülésznő szakirány mellett. Meghatározó élményként idézte fel az első szülést, amin ott lehetett: „ekkor tudatosult bennem igazán, hogy jól választottam. A szülés a nők számára egy életre szóló élmény, ebben szeretném őket támogatni, hogy minél pozitívabban éljék meg” – fogalmazott.

Stvorecz Zoé eredetileg magyar-történelem szakos tanárnak készült, ám a gimnázium utolsó évében véletlenül talált rá a szülésznői szakmára, ami rögtön magával ragadta. Számára is maradandó emlék az első szülés, amit végignézhetett, meg is könnyezte. A gyakorlati időszaka alatt jött rá, hogy mennyire szeret az újszülöttekkel foglalkozni, ezért a diploma megszerzése után tervei között szerepel ez irányban is tovább tanulni.

Az országos versenyt dr. Rigó János tanszékvezető egyetemi tanár nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, dr. Gadó Klára, az ETK általános dékánhelyettese, dr. Balogh Zoltán, az ETK dékánhelyettese, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke, valamint dr. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Bodó Gábor – Kulturális és Innovációs Minisztérium

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.