Civil és katonaorvosok, valamint műtéti szakasszisztensek vettek részt az „Advanced Surgical Skills for Exposure in Trauma – Plus” (ASSET Plus) elnevezésű, harctéri tapasztalatokon alapuló sebészeti képzésen Budapesten, amelyet a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézetében tartottak. Az MH Egészségügyi Központ (MH EK) – a Semmelweis Egyetemmel együttműködve – további képzések magyarországi meghonosítását tervezi.

„A sérültellátás, különösen a súlyos sérültek ellátása több szakterület együttműködését igénylő, multidiszciplináris feladat. A hadműveleti területeken és néha a civil életben sem érhetők el a nap 24 órájában a sebészet különböző területeinek képviselői – idegsebészek, mellkassebészek, érsebészek és más szakorvosok. Ezért is nagyon fontosak az ASSET Plus tanfolyamhoz hasonló, súlyos sérültek ellátására felkészítő rendszeres képzések” – mondta dr. Vekszler Péter orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nemzetközi ügyekért felelős parancsnokhelyettese, egyben az ASSET Plus tanfolyam magyarországi meghonosításának kezdeményezője. Az Amerikai Sebész Kollégium (ACS) által kifejlesztett ASSET Plus képzés során minden testtájékon olyan sebészeti feltárásokat és beavatkozásokat végeznek el, amelyek a harctéren kívül, a mindennapi életben is elengedhetetlenek például a gyors végtag- vagy életmentéshez.

„A néhány napos kurzus alkalmas arra, hogy a legfontosabb életmentő sebészeti beavatkozásokat, a behatolási kapukat megfelelő módon megtanulják a résztvevők. Ez természetesen nemcsak háborús körülmények között, hanem a civil életben is hasznosítható, akár balesetek, erőszakos cselekmények áldozatainak kezelésében” – értékelte a képzést dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora arra is emlékeztetett: az MH EK és a Semmelweis Egyetem közötti, súlyos sérült ellátási képességet fejlesztő képzés terén létrejött speciális együttműködés célja, hogy az amerikai partner, az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kormányának egészségtudományi egyeteme, az Uniformed Services University of the Health Sciences (USU) által Magyarországra delegált ASSET Plus szakképzést rendszeresen rendezzék meg Budapesten.

„Alapvetően a vérzés felelős a traumás sérültek és betegek halálozásáért. A vérzés megállításának módja az erek feltárása és kontrollálása. Ezt a tanfolyamot úgy tervezték, hogy a test minden fontosabb főerét feltárja, és emellett számos olyan élet-, végtag- és látásmentő eljárást végezzen, amelyekkel a traumás betegek élete megmenthető” – ezt már dr. Mark Bowyer, a tanfolyam amerikai igazgatója mondta a szeptember elején tartott képzés gyakorlati hasznáról. „Volt lehetőségem traumatológiai tanfolyamokat tartani szerte a világon olyan eszközökkel, mint amilyeneket ma, itt a laborban használunk. És azt kell mondanom, hogy a Semmelweis olyan rendkívül fejlett intézmény, amely valószínűleg vetekszik bármelyikkel a világon” – jelentette ki a professzor

„Az MH EK és a Semmelweis Egyetem kooperációja újabb mérföldkő a civil-katonai együttműködés területén, de azt is mondhatnám, hogy alapkőletétel, mert közös szándékunk, hogy az ASSET Plus tanfolyamot rendszeresen megszervezhessük Budapesten, miközben más, hasonló tanfolyamokat is szeretnénk Magyarországra hozni” – tette hozzá dr. Vekszler Péter orvos ezredes.

Szöveg és fotó: HM Zrínyi Nonprofit Kft.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.