Megjelent a Times Higher Education (THE) 2024-es felsőoktatási világranglistája, amely a világ 300 legjobbja közé sorolja a Semmelweis Egyetemet. A legtöbb indikátorában javítani tudott és magyar egyetemek között a legjobban szerepelt, ám a rangsor összeállításának változó módszertana miatt tavalyi pozíciójánál ezúttal hátrébb szerepel az intézmény.

A Times Higher Education (THE) legfrissebb, 2024-es világranglistáján (THE World University Ranking) a Semmelweis Egyetem bekerült a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé. Bár az egyetem a legtöbb indikátort tekintve egyenletesen fejlődött, a tavalyi 200-250. közötti tartomány után most a top 250-300. közötti helyen található, elsősorban azért, mert jelentősen változott a lista módszertana.

A világrangsor készítői hagyományosan öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció.

A Semmelweis Egyetem idén is az oktatási környezet területén érte el a legjobb eredményt (200.), ami egyebek mellett az oktatás és az oktatók kiválóságát értékeli. Ugyanakkor ennek az indikátorcsoportnak a súlya csökkent az új módszertanban. A kutatás mutató elnevezése módosult kutatási környezetre, ezen a téren az intézmény jelentősen javított pozícióján a publikációk számának és kutatási bevételek emelkedésének köszönhetően. Ugyancsak megváltozott az idézettség indikátor számítási módja: immár kutatási minőségként szerepel, és három további paraméterrel gazdagodott – az idézettség terén az egyetem a tavalyinál is több pontot kapott, ám az új módszertan miatt mégsem tudta megtartani korábbi helyezését ennél az indikátorcsoportnál. Az ipari bevételek indikátor kiegészült egy további paraméterrel (amely azt jelzi, hogy a szabadalmakban milyen az adott intézményhez köthető közlemények idézettsége) – a Semmelweis ebben, valamint az ipari bevételek létszámarányos számában is jól szerepelt, így itt sikerült javítania. Ugyancsak javultak az intézmény értékei a nemzetközi orientáció mutatóban, ám mivel a nagyobb országok számára kedvezőbb lett a számítási módszer, így a jobb értékelés ellenére összességében a Semmelweis Egyetem ebben az indikátorban hátrébb végzett.

A Semmelweis Egyetem továbbra is a legjobban szereplő magyar egyetem. A Debreceni Egyetem a 601-800., míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 801-1000. tartományban szerepel. Az 1001-1200. közötti pozíciókban három magyar egyetem található: a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem.

Az intézmény a kelet-közép európai egyetemek között is a legelőkelőbb pozícióban található, a régió vezető egyeteme.

A cseh Károly Egyetemet a 401-500. helyre, míg a lengyel Jagelló Egyetemet, a Wroclaw Orvostudományi Egyetemet és a Varsói Egyetemet egyaránt a 601-800. helyre rangsorolták.

A lista első helyén az Oxfordi Egyetem található, melyet a Stanford Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem követ.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.