Bridzsversenyt rendeztek a Semmelweis Egyetem Szalonjában, amelyre a Semmelweis Polgárok mellett a Debreceni Egyetemről is érkeztek játékosok. Dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes, a Semmelweis Sport Klub Bridzs szakosztályának vezetője szeretné, ha aktív bridzsélet alakulna ki az egyetemen, ezért a hallgatók szabadon választható kurzuson való oktatása mellett a munkatársaknak is szerveznek alkalmakat a játékra.

A Semmelweis Sport Klub Bridzs szakosztálya 2021 őszén alakult, miután dr. Merkely Béla rektor arra biztatta az egyetem felsővezetőit, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a sportra, hiszen az orvos- és egészségügyi szakegyetemként a Semmelweis Egyetem egyik fontos területe. A bridzs a sakkhoz hasonlóan egy komoly szellemi sport, amely összeköti az embereket, ezért döntöttem a Bridzs szakosztály megalakítása mellett – emlékezett vissza dr. Alpár Alán a kezdetekre. A nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes úgy fogalmazott: a bridzsnek komoly hagyományai vannak nemcsak Magyarországon, de külföldön is. „Svédországban éltem két évet, ahol a vezetőktől azt várták el, a három fontos dologból legalább egyben legyenek jók: főzésben, golfozásban vagy bridzsben” – mondta el.

A Bridzs szakosztály vezetője szerint a kártyával kapcsolatban még mindig sokak fejében élnek előítéletek. „A bridzs azonban egy felelősségteljes játék, ahol nemcsak magunkért, de a partnerünkért is felelősek vagyunk. Ebben a játékban a szerencse ki van zárva: a párok és leosztások úgy vannak fordulókba szerkesztve, hogy mindenki lejátssza ugyanazt a lapot, majd összehasonlítják, ki mit tudott ebből játszani – a végén tehát valóban kijött, ki játszott jobban” – mutatott rá. Dr. Alpár Alán gimnazista kora óta bridzsezik. A szakosztály megalakításakor Dénes István minősített játékoshoz és bridzs oktatóhoz fordult segítségért, aki el is vállalta a feladatot, és immár a negyedik félévet kezdte meg a hallgatókkal, akiket heti egyszer 90 percben oktat a játékra angol nyelven. A kurzus rendkívül népszerűnek számít, jelentkezéskor azonnal betelt.

A siker hatására immár a Semmelweis Egyetem dolgozói számára is szerveznek bridzsalkalmakat az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben. Az első alkalomra több mint 20 játékos érkezett, a jövőben kéthetente terveznek játszani. A mostani, első bridzsversenyen is több Semmelweis-munkatárs vett részt: az esemény nemcsak az egyetemi polgárok, de a vidéki orvosképzőhelyek munkatársai számára is nyitott volt; a jelentkezés feltétele mindössze az volt, hogy a pár egyik tagja az egyetem munkatársa, alumnusa vagy hallgatója legyen.

Végül négy asztalon összesen tizenhatan vettek részt a Semmelweis Szalonban rendezett megmérettetésen, közülük négyen a Debreceni Egyetemről érkeztek. „Öt órán keresztül kártyáztunk, a bridzs hagyományainak megfelelően teljes csendben, ami egy kívülálló számára furcsa élmény lehetett. Mindenki jól érezte magát, akadtak kiváló játékosok az első- és másodosztályból, valamint olyanok is, akik csak kedvtelésből bridzseznek. Hivatalosan ugyan versenyeztünk, és helyezéseket is hirdettünk, de valójában egy remek hangulatú, baráti összejövetelhez hasonlított az esemény” – magyarázta dr. Alpár Alán, hozzátéve: a bridzsverseny egy új, hagyományteremtő kezdeményezés volt az egyetem életében, amit minden évben szeretnének megrendezni – de ha igény mutatkozik rá, akár évente kétszer is. „Megkértem a társegyetemek dékánjait, nézzenek körül ők is, hátha még több munkatárs és hallgató csatlakozna a játékhoz. Azt szeretném, ha egy hazai szinten egyedülálló, minél jobban kibontakozó bridzsélet lenne a Semmelweis Egyetemen” – emelte ki a rektorhelyettes. A bridzsalkalmakon egyelőre azokat az érdeklődőket várják, akik ismerik a játékot, azonban terveznek egy tanfolyamot azon egyetemi munkatársak számára is, akik szeretnének megtanulni bridzsezni – a hallgatók körében már sikerrel folyik ez a kredites kurzus.

Galéria

7kép

„A bridzs egyszerre sport és kultúra, emellett pedig egy felelősségteljes, igényes gondolkodásmód, amit az ember nem egyedül, hanem valakivel együtt végez. A bridzsverseny pedig egy érdekes, intellektuális torna, amely során az emberi természet is kiütközik. Szenvedélyt és koncentrálást követel meg, a verseny 28 leosztásából 20-25-öt pontosan rekonstruálni tud az ember a verseny végén is, annyira beleéli magát” – magyarázta dr. Alpár Alán.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.