A szakmai látogatáson a Semmelweis Egyetem 9 vezető munkatársa vett részt. A program célja a kapcsolatépítés mellett többek között az volt, hogy a delegáció tagjai megismerjék a müncheni LMU Klinikum mint kritikus infrastruktúra szervezeti felépítését, üzemeltetési és üzemeltetésbiztonsági gyakorlatát.

2023. szeptember 4-7. között szakmai látogatáson vettek részt a Műszaki Főigazgatóság és az irányítása alá tartozó igazgatóságok – Biztonságtechnikai Igazgatóság, Létesítmény-fenntartási és Üzemeltetési Igazgatóság, valamint a Szolgáltatási Igazgatóság – vezetői munkatársai a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) Klinikumon. Az eseményre az Erasmus+ program sikeres pályázatának keretein belül került sor. Ez már a második szakmai látogatásuk volt, az elsőre még 2019-ben került sor belül Ausztriában az Allgemeine Krankenhaus-ban. A delegáció 9 főből állt, amivel az érintett területeket egésze képviseltette magát.

A müncheni látogatás fő célja – a hagyományteremtés jegyében és a viszonosság alapján – a külföldi egészségügyi létfontosságú rendszerelemek üzemeltetői biztonsági gyakorlatának megismerése volt.

A négynapos programon az LMU Klinikum biztonsági területekért felelős vezetője, Thomas Schindler fogadta a Semmelweis Egyetem küldöttségét. A sűrű és gyakorlatiorientált program során az MFI munkatársai megismerkedhettek az LMU Klinikum, mint kritikus infrastruktúra szervezeti felépítésével, üzemeltetési és üzemeltetésbiztonsági gyakorlatával. Erre a szakterületek vezetőinek előadásain és az üzemeltetési területek bejárásán keresztül, az üzemeltetési, szolgáltatási, logisztikai, vagyon-, munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint válsághelyzeti működtetési folyamatok áttekintésével nyílt lehetőség. A Semmelweis Egyetem munkatársai helyszíni bejárások során megtekintették egy sikeresen befejeződött felújítás végeredményét, jártak az 50 műtőt ellátó központi sterilizálóban, valamint München szélén található kórházkomplexum (2000 ágy) vészaggregátor központjában. A program sikeres lebonyolításához a Nyelvi Kommunikációs Igazgatóság munkatársa is nagyban hozzájárult, aki tolmácsolással segítette az egyetem munkatársait a négy nap során.

Galéria

7kép

A delegáció tagjai megismerkedhettek München belvárosában található sürgősségi betegellátó épületekkel, valamint a város szélén 1970-es években megnyitott kórházkomplexum technikai adottságaiból adódó tűzvédelmi képességeivel és azzal, hogyan tud a létesítmény akár több napon keresztül is, közműszolgáltatások nélkül, saját erőből működni egy esetleges katasztrófahelyzet során.

Az LMU Klinikumban közel 12000 munkavállaló dolgozik, az infrastruktúra üzemeltetését egy megközelítőleg 1000 fős, saját tulajdonú vállalat hajtja végre, aki a tervszerű megelőző karbantartás, illetve egy-egy meghibásodás során saját raktárkészletből hárítja el a létfontosságú rendszerelem működésében zavart okozó műszaki hibákat. A munkavédelmi szervezetet 160 munkavédelmi megbízottként kijelölt egészségügyi dolgozó segíti. A szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatának mély társadalmi beágyazottsága van az országban, ennek köszönhető, hogy még a veszélyes hulladékok mennyisége is minimális, az újrahasznosítható hulladékok értékesítésével pedig bevételt termelnek.

Az üzemeltetési gyakorlat, valamint az építészeti, illetve a válsághelyzeti tervezési módszertan követendő példái mellett a látogatás több kezelendő kihívásra is felhívta a delegáció figyelmét, melyek leküzdése hazánkban is magasabb szintre emelheti az egészségügyi létfontosságú rendszerelemek biztonságos üzemeltetését. A látogatás tapasztalatait, az annak során szerzett új ismereteket a Semmelweis Egyetem munkatársai az intézmény műszaki tevékenységének fejlesztésében kamatoztathatják.

A Semmelweis Egyetem az egyetemi oktatókórházak ezen szakterületén még nagyon kevés külföldi kapcsolattal rendelkezik, a látogatás nagyban hozzájárulhat a szakterületek nemzetközi kapcsolatainak kialakításában. A delegáció tagjai meghívták az LMU Klinikum munkatársait Budapestre, valamint mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a találkozó egy hosszútávú és eddig nem tapasztalt szakmai együttműködés alapja lehet.

Szöveg és fotó: Műszaki Főigazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.