A legfrissebb intézeti egység, a Richter Tanszék célja olyan innovatív ismeretek átadása a graduális és posztgraduális képzésen tanulóknak, amely a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés aktuális kérdéseit, tudásbázisát is magába foglalja – hangzott el a Szenátusi Teremben tartott ünnepélyes tanszéki értekezleten. A képzést olyan előadók tartják, akik maguk is aktív résztvevői az alkalmazott gyógyszeripari kutatásoknak, részt vettek új gyógyszerjelöltek azonosításában.

Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes az eseményen úgy fogalmazott: „Kis lépés ez a szervezetnek, de hatalmas lépés lehet a hallgatóknak és azon stratégiai célok megvalósításának, amelyek az iparral való kapcsolódást, a kutatási eredmények mihamarabbi visszaforgatását szolgálják a gyakorlatba.”

A rendezvényen dr. Merkely Béla rektor kiemelte, a több mint 250 éves tradícióval rendelkező Semmelweis Egyetem polgáraiként olyan óriások vállán állhatunk, mint a névadó Semmelweis Ignác, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, az első orvosnő, Hugonnai Vilma, a világhírű konduktív pedagógia atyja, Pető András – vagy épp Richter Gedeon, a modern magyar gyógyszeripar megteremtője. „Intézményünk kiemelt célja, hogy ne csak megőrizzük elődeink tudását és bölcsességét, de gyarapítsuk is azt, annak jótékony hatásait pedig az emberek minél szélesebb köréhez juttassuk el” – fogalmazott a rektor. Hozzátette, épp ez legfrissebb intézeti egységünk, a Richter Tanszék célkitűzése is: olyan innovatív ismeretek átadása a graduális és posztgraduális képzésen tanulóknak, amely a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés aktuális kérdéseit, tudásbázisát is magában foglalja.

Dr. Merkely Béla emlékeztetett, tavaly ünnepeltük Richter Gedeon 150. születésnapját, a nevét viselő gyógyszercég jubileumi évéhez pedig egyetemünk is csatlakozott. Richter Gedeon és a Semmelweis Egyetem ugyanis ezer szállal kötődnek egymáshoz: Richter az egyetem jogelődjén szerzett gyógyszerész oklevelet, és későbbi kutatásai során is számos egyetemi intézettel működött együtt – mutatott rá. A Gyógyszerésztudományi Kar Ipari Gyógyszertechnológiai Tanlaborja a közelmúltban vette fel a neves gyógyszerész nevét, a gyógyszercéget pedig ezen felül is szoros kapcsolat fűzi az egyetemhez: többek között a 2019-ben megkötött stratégiai együttműködés, számtalan közös kutatási program, vagy épp a Richter Gedeonról elnevezett tudományos emlékérem – sorolta.

„Kívánom, hogy a Richter Tanszéken folyó munka szolgálja ugyanúgy a tudomány előrehaladását, a gyógyszeripar fejlődését, mint intézményünk és hazánk hírnevét” – fogalmazott.

Orbán Gábor, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Richter vezérigazgatója felidézte, hogy a Semmelweis Egyetemet és a Richtert több évtizedre visszatekintő szakmai együttműködések, valamint számos közös érték – így például az emberek egészségének szolgálata, továbbá a stratégiai gondolkodás, a kiválóságra, innovációra való törekvés és a nemzetköziség – is összeköti. Kiemelte, a Richter Tanszék létrehozásával ez az együttműködés tovább mélyül majd.

Dr. Lendvai Balázs, a Richter Tanszék tanszékvezetője, a Richter Gedeon Nyrt. Farmakológiai és Gyógyszerbiztonsági Kutatási Főosztály vezetője elmondta, igény szerint a tanszék oktatási tevékenységét fokozatosan tervezik bővíteni. A jelenlegi, 2023/24-es tanévben a tanszék munkatársai és az önkéntes segítők egyrészt csatlakoznak az ÁOK és a GYTK graduális képzésében már szereplő tárgy oktatásához, illetve részt vesznek a Semmelweis Pharma MBA programjában. A következő, 2024/25-ös tanévben bővíteni szeretnék az oktatott tárgyak körét, illetve tervben van egy önálló szabadon választható tantárgy bevezetése is „Gyógyszermolekulák felfedezése” címmel.

A rendezvény keretében dr. Merkely Béla rektor tanszékvezetői és adjunktusi kinevezéseket adott át az új tanszék oktatóinak.

Galéria

10kép

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.