Immár 27. alkalommal rendezte meg 2023. augusztus 28. és szeptember 2. között a Magyar Vese Alapítvány és a Semmelweis Egyetem a nemzetközileg elismert nyári nefrológiai egyetemet, a Budapest Nephrology Schoolt, melynek idén a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet adott otthont.

A Magyar Nephrológiai Társaság, az European Renal Association (ERA) és az International Society of Nephrology (ISN) által is támogatott kurzusra az idén az európai résztvevők mellett Indonéziából és Ausztráliából is érkeztek nefrológus kollégák. A kurzus a Semmelweis Egyetem PhD-hallgatóinak ingyenesen elérhető volt, míg további fiatal kollégák részvételét ösztöndíjak segítették.

A tudományos program a nefrológia legizgalmasabb és a legtöbb újat mutató területeit érintette a molekuláktól a betegágyig szemlélettel. Szó volt a só-víz háztartás újonnan felfedezett szabályozási mechanizmusairól és az anyagcserével való kölcsönhatásáról, a vérnyomás és a központi idegrendszer szerepéről, a veseműködés molekuláris szintű láthatóvá tétele nyomon követésének legújabb módszereiről, a glomeruláris betegségekről, transzplantációról, dialízisről, ritka betegségekről is. Nagy nevű külföldi előadók mellett a Semmelweis Egyetem oktatói is előadtak. A kurzus az EACCME (European Accreditation Council for Continuing Medical Education) által akkreditált, így a részvétel és a tesztvizsga megírása a világ minden táján érvényes 30 CME kreditpontot ért.

A kurzus nem csak magas szintű továbbképzés, ennél sokkal több; igazi műhely és szakmai nemzetközi találkozó, ahol szakmai vitákra, barátságok kialakulására, hálózatépítésre és kulturális eseményekre kerül sor. Ahol a hallgatók a szünetben tajcsit gyakorolnak, táncbemutatóban gyönyörködnek, megismerkednek a Rubik-kocka rejtelmeivel is. A szabadidőt közös programok színesítették (borvacsora, borverseny, dunai hajózás, orgonakoncert, a Semmelweis Egyetem főépületének bemutatása, parlamenti idegenvezetés), melyen keresztül a magyar vendégszeretetet is megtapasztalhatták a külföldről érkező résztvevők.

Galéria

6kép

A kurzus lezárásaként dr. Cseprekál Orsolya (Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika), az ERA Young Nephrologists’ Platform elnöke beszélt a szervezet fiataloknak nyújtott lehetőségeiről, majd az Egyetemen dolgozó, nefrológia iránt elkötelezett fiatal kollégák mutatták be eddigi munkásságukat és jövőbeli terveiket (dr. Dobi Deján, Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet; dr. Horváth Orsolya, Gyermekgyógyászati Klinika, Bókay utcai részleg; dr. Ledó Nóra, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika; dr. Lévai Eszter, Gyermekgyógyászati Klinika, Bókay utcai részleg).

A világ egyik legismertebb, egyik legmagasabb színvonalú képzése 1993-ban indult, alapítója és vezetője dr. Rosivall László. A hatnapos iskolába eddig 68 országból érkeztek hallgatók Amerikától Új- Zélandig.

A nefrológiai egyetem előadói: Ottó Árkossy, Németország; Jan U. Becker, Németország; Marc E. De Broe, Belgium; Szilveszter Dolgos, Magyarország; Simin Goral, USA; Georgina Gyarmati, USA; Ágnes Haris, Magyarország; J. Harold Helderman, USA; Csaba P Kovesdy, USA; Friedrich C. Luft, Németország; Miklos Z Molnar, USA; György Nagy, Magyarország (SE); Pontus B. Persson, Németország; János Peti Peterdi, USA; Zoltán Prohászka, Magyarország (SE); György Reusz, Magyarország (SE); László Rosivall, Magyarország (SE); András Tislér, Magyarország (SE); Jens Marc Titze, Szingapúr; Kálmán Tory, Magyarország (SE); Sotirios G. Zarogiannis, Görögország

Kommunikációs Igazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.