Dr. Dan Skinner, az Ohio University Heritage College of Osteopathic Medicine nemzetközileg elismert egészségpolitikai szakértője és kutatója közegészségügyi és egészségtudományi kérdésekről szerzett betekintést a Semmelweis Egyetem vendégprofesszoraként a Kar Társadalomtudományi Tanszékén.

Dr. Skinner a tanév során mindkét szemeszterben személyesen tartott előadásokat többek között az amerikai egészségügyről és az oszteopátiás gyógyászatról, valamint egyhetes tanfolyamot vezetett Összehasonlító egészségügyi rendszerek címmel.Az Egészségtudományi Kar abban a megtiszteltetésben részesült, hogy vendégül láthatta dr. Skinnert, az egészségügyi rendszerek összehasonlításának művészetében jártas jeles tudóst” – méltatta a vendéget dr. Dörnyei Gabriella, az Egészségtudományi Kar dékánja.

Dr. Skinner összehasonlító egészségügyi rendszerekről szóló kurzusa a magyar egészségüggyel való összehasonlítás mentén mutatta be a Semmelweis hallgatóinak az egészségügyi ellátórendszerek különböző filozófiáit, sikereit és kihívásait több országban, úgymint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Nigéria és Kína. A kurzus során dr. Skinner hangsúlyozta a globális egészségügyi rendszerek fejlesztéséhez szükséges kritikus készségek tanításának fontosságát.

„Az egészségügyi ellátások összehasonlítása nemcsak az új tények megismeréséről szól; ez egyfajta kreatív vállalkozás” – magyarázta dr. Skinner. „A különböző rendszerek megértése a legegyszerűbb. A nehéz az benne, hogy elég bátornak és alázatosnak kell lennünk ahhoz, hogy tanuljunk belőlük.”

Dr. Skinner különösen szorosan együttműködött az angol nyelvű Egészségturizmus-szervező képzési program hallgatóival. A BSc képzés középpontjában az  egészségügyi szervezői munkához,  valamint az Európai Unióban és szerte a világon a turizmusfejlesztési programok végrehajtásához kapcsolódó szakismeretek állnak.

„Nagyon élveztem Dr. Skinner rövid kurzusát, mely keretet adott az Egészségturizmus-szervező program hallgatóinak a különböző egészségügyi rendszerek összehasonlításához, és segített megtudni, mi működik és mi nem más országokban” – mondta Palócz Patrik elsőéves egészségügyi szervező  hallgató.

A Semmelweis Társadalomtudományi Tanszékének vezetője, dr. Feith Helga Judit szavai szerint dr. Skinner új távlatokkal, komplex felismerésekkel gazdagította a magyar és a külföldi hallgatóink gondolkodását, lehetőséget teremtve további közös tudományos és oktatási együttműködések kiépítésére.

 A Semmelweis Egyetem angol nyelvű programjának hallgatói oktatása és mentorálása mellett dr. Skinner megalapozta azt az egészségturizmussal és a határokon átnyúló egészségpolitikával kapcsolatos, folyamatban lévő kutatási programot, mely 2023-ban és azt követően is folytatódik. Dr. Skinner reméli, hogy az együttműködés lehetőséget ad majd hallgatói mobilitási programokra, így magyar hallgatók Ohióba, illetve az Ohio-i Egyetem hallgatóinak Magyarországra történő utazására is.

Az Egészségtudományi Kar részéről dr. Dörnyei Gabriella dékán színes és izgalmas szakmai munkának látja az együttműködést.

Az interkulturális párbeszéd és a világ egészségügyi rendszereinek megismerése fontos része a Semmelweis Egyetem új egészségturisztikai programjának. Mivel Dr. Skinner az összekötő szerepet tölti be, alig várjuk, hogy tovább építsük a kapcsolatot az Egészségtudományi Kar és az Ohio-i Egyetem között

– fogalmazott a dékán.

Dr. Skinner arra törekszik, hogy kamatoztassa az itt szerzett tapasztalatokat az Egyesült Államokban végzett munkájában is. „Ha az ember időt szán arra, hogy más országok egészségügyi szakembereivel beszélgessen, világossá válik, hogy számos kihívás, amellyel szembe kell néznünk, ugyanaz” – nyilatkozta. „És amikor ezek különbözőek, van lehetőség az egymástól történő tanulásra is. Tekintettel arra, hogy világszerte milyen nagy tétje van az egészségügy eredményeinek javításának és az előttünk álló kihívások megoldásának, nem engedhetjük meg magunknak, hogy elszalasszuk ezeket a lehetőségeket.”

Kép és szöveg: Egészségtudományi Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.