Dr. Darvas Katalin, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika professor emeritája Semmelweis Ignác-díjat, dr. Takáts Annamária, a Neurológiai Klinika klinikai főorvosa Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át a Semmelweis-nap alkalmából július 3-án a Belügyminisztériumban rendezett díjátadó ünnepségen.

Az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és a gyógyítás terén kivételesen magas színvonalon végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül Semmelweis-nap alkalmából Semmelweis Ignác-díjjal tüntették ki dr. Darvas Katalint, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika professor emeritáját.

Dr. Darvas Katalin 1966-ban szerzett általános orvosi diplomát a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. 1966-tól az I. Sz. Sebészeti Klinikán dolgozott, 1976 és 2012 között az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezetője volt. Szakmai és tudományos érdeklődési területe kezdetben a vese- és májátültetés műtéti érzéstelenítése, majd az endokrin-, szeptikus-, máj- és vesekárosodott betegek perioperatív és intenzív terápiás ellátása irányába fordult. Alelnöke volt a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnak, titkára az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégiumnak, igazgatóhelyettese az Országos Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetnek. 2009-ben Batthyány-Strattmann-díjjal tüntették ki.

Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül Batthyány-Strattmann László-díjjal tüntették ki dr. Takáts Annamáriát, a Neurológiai Klinika főorvosát.

Dr. Takáts Annamária 1974-ben diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán, majd neurológiai, pszichiátriai és klinikofarmakológiai szakvizsgát is tett. 1974 óta a Neurológiai Klinika munkatársa, részt vett a klinika Parkinson Ambulanciájának, majd fekvőbeteg részlegének kialakításában és működtetésében, jelenleg is a Mozgászavar Osztály és Parkinson Ambulancia vezetője. Számos magyar és nemzetközi társaság tagja, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság alapítója, a Delta Magyar Parkinson Egyesület elnöke, tagja még a Magyar Stroke Társaságnak, a Magyar Neuropsychopharmacologiai Társaságnak, az International Movement Disorders and Parkinsons Disease Societynek.

Az elismeréseket Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára adta át. Az ünnepségen Semmelweis Ignác-díjban öten, Batthyány-Strattmann László-díjban tizenöten részesültek, továbbá 33 miniszteri elismerő oklevelet osztottak ki.

Pogrányi Péter
Forrás: MTI

Fotó: MTI, Belügyminisztérium

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.