Tudománytörténeti érdekességek, gazdag képanyag, lenyűgöző képzőművészeti alkotások, a sebészi gyakorlat során szerzett személyes élmények és kudarcok teszik változatossá és olvasmányossá dr. Sándor József most bemutatott „Sebészet – Tankönyv és Tudománytörténet” című könyvét, amelyben új témák, új fejezetek jelzik a sebészet világának új kihívásait. Betekinthetünk ugyanakkor a sebészi transzlációs kutatás világába és a modern sebész-szakorvosképzés új lehetőségeit is megismerhetjük – hangzott el a Semmelweis Szalonban rendezett könyvbemutatón.

„Egy olyan jelentős tankönyv megjelenését ünnepeljük ma, amely esetében elmélet és gyakorlat a legszorosabban összetartozik. A sebészet diszciplínáját átfogó szándékkal bemutató, Sebészet – tankönyv és tudománytörténet című kötet szerkesztője, dr. Sándor József professzor több mint fél évszázados oktatói, gyakorlatvezetői tapasztalatát felhasználva kezdett bele hat évvel ezelőtt a hatalmas vállalkozásba: a sebészet szakterületeinek legkiválóbb szakértőit felkérve, 55, nagyrészt a Semmelweis Egyetem kötelékébe tartozó szerző közreműködésével hozta létre ezt a maga nemében egyedülálló kötetet” – fogalmazott köszöntőjében dr. Merkely Béla. Hozzátette: tudománytörténeti érdekességek, gazdag képanyag, lenyűgöző képzőművészeti alkotások, a sebészi gyakorlat során szerzett személyes élmények és kudarcok teszik változatossá és olvasmányossá a könyvet. A korábban megjelent sebészeti tankönyvekhez képest teljesen új témák, új fejezetek jelzik a sebészet világának új kihívásait, mint például a mikrobiom és a sebészet kapcsolata, az intelligens kötszerek, a negatívnyomás kezelés, a metabolikus sebészet, a robot-, a táv- és az űrsebészet – sorolta. Betekinthetünk ugyanakkor a sebészi transzlációs kutatás világába és a modern sebész-szakorvosképzés új lehetőségeit is megismerhetjük. A párakötéstől az űrsebészetig ez a nagy ív jellemzi a tankönyvet – vélekedett a rektor. Köszönetét fejezte ki a szerzők mellett a Semmelweis Kiadónak is, amiért ilyen tartalommal és ilyen gyönyörű kivitelben vehetjük kézbe ezt a művet.

Dr. Sándor József, a könyv szerkesztője, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Tanszék tudományos tanácsadója személyes gondolatokat osztott meg a kötet történetéről, felidézve, hogy medikus éveit is beleszámítva a Semmelweis Egyetem 250 éves történetének egynegyedét töltötte ebben az intézményben. „Igyekeztem eleget tenni az egyetemi hármas kötelezettségnek, a gyógyításnak, a kutatásnak és az oktatásnak. Immár több mint ötven éve nagy kedvvel oktatom a sebészet tudományára és gyakorlatára az általános és fogorvostanhallgatókat, akiktől magam is sokat tanultam” – idézte fel. Feltette a kérdést, hogy vajon az internet korában szükség van-e egyáltalán nyomtatott tankönyvre. Válaszképpen megosztott egy nemrégiben megjelent amerikai és skandináv tanulmányt, miszerint ha valaki számítógépen olvas el valamit, akkor fél év múlva a szöveg mindössze 20 százalékára fog emlékezni, mígnem ha nyomtatott szövegként olvasta ugyanazt, legalább a szöveg felét fel tudja idézni. Másrészt, aki birtokolja a könyvet, kezébe veszi, az egyszerre, mint a sebészet egészét birtokolja – vélte.

Felidézte azt is, hogy eredetileg fogorvostanhallgatók számára szeretett volna egy új, korszerű ismereteket tartalmazó sebész tankönyvet készíteni, de végül dr. Merkely Béla javaslatára az általános orvosoknak is kiváló tankönyv lett belőle.

Galéria

10kép

Az elkészült kötet tükrözi az elmúlt évtizedek hatalmas fejlődését a medicinában, és tárgyalja a minimálisan invazív sebészi technika kialakulását is.. A transzplantációs rész mellett szó esik a kardiovaszkuláris sebészet és az endoszkópos munka rohamos fejlődéséről. Korábban sebészi tankönyvekben még nem szereplő fejezetekkel is kiegészül, mint például a negatív nyomású sebkezelés, vagy a robotasszisztált sebészet és az űrsebészet. Kitér a modern sebészet történetének legfontosabb állomásaira, illetve vázolja a sebészi transzlációs kutatások világát, a sebész szakorvosképzés modern lehetőségeit is – sorolta. Annyiban különbözik ez az összefoglaló munka a korábbi tankönyvektől, hogy számos festmény, szobor színesíti a mondanivalót – összegezte, végül köszönetet mondott mindazoknak a kollégáknak, barátoknak, családtagoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a tankönyv létrejöttéhez.

Dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja elmondta, ez a kötet hasznos a sebészetet tanulmányozó fogorvostanhallgatók számára is, egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy külön az ő részükre készült három fejezet. „Bízom benne, hogy a fogorvos generációk is sokat fognak tanulni, nemcsak magából a sebészetből, hanem a tudománytörténetből, annak szépségéből, a művészetből és a múltból a jövő felé vezető úton” – fogalmazott.

Magyari Gábor, a HUNOR – a Magyar Űrhajós Képzési program vezetője is megosztotta gondolatait a könyvről. Szólt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem biztosítja azt az orvoscsapatot a magyar kutatóűrhajós számára, amely elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a 30 napos fentlétét sikeresen végrehajtsa, és olyan tudományos eredményekhez juttasson minket, amivel még akár el is tudjuk mélyíteni azt a tudást, ami ebben a könyvben megtalálható – mutatott rá.

Az eseményen Megyesi Schwartz Lúcia, a Magyar Állami Operaház szólistája énekelt, és Mécs Károly Kossuth-nagydíjas kiváló művész, a Nemzet színésze olvasta fel többek között Karinthy Frigyes „Miért nem megyek orvoshoz?” illetve „Miért megyek orvoshoz?” című okfejtéseit.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.