A Nemzeti Tudósképző Akadémia szegedi konferenciáján a Semmelweis Egyetemet a Transzlációs Medicina Központ képviselte. Az esemény díszvendége Bruce Alan Beutler Nobel-díjas tudós volt.

A 2023. március 26-28. között Szegeden megrendezett Nemzeti Tudósképző Akadémián a Semmelweis Egyetem is képviseltette magát a Transzlációs Medicina Központ által. Az eseményen 43 középiskolából több mint 250 diák és 140 élettudományokkal foglalkozó szakember, valamint tanárok és akadémikusok vettek részt. A konferencia célja az volt, hogy elősegítse a tudományos kiválóságot és inspirálja a következő generáció tudósait. Jelentős számban érkeztek a háromnapos rendezvényre a Transzlációs Medicina Képzési Programban résztvevő doktorandusz hallgatók is.

Az esemény díszvendége Bruce Alan Beutler amerikai immunológus és genetikus volt, aki 2011-ben elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a veleszületett immunitás aktiválódásával kapcsolatos áttörő felfedezéseiért. Szegedi látogatásának első estéjén Beutler személyesen, zárt program keretében találkozott a Semmelweis Egyetem hallgatóival. Ennek során a PhD-hallgatók munkásságáról, életéről és motivációjáról is kérdezhették. Inspirációt kaphattak életművéből, megismerhették, hogy mi ösztönzi őt a mindennapokban, mik és kik segítették őt a Nobel-díjhoz vezető úton. Megemlékezett szeretett nagymamájáról is, aki már gyerekként elültette benne annak gondolatát, hogy valamikor az orvostudomány talán legrangosabb kitüntetésében részesülhet.

A program során azonban nemcsak Beutler munkásságáról esett szó. A Semmelweis Egyetem képviselői bemutatták neki a Transzlációs Medicina Képzési Program működését és eredményeit is. Erről elismerően nyilatkozott, és az oktatási program legnagyobb előnyének azt látta, hogy a valós betegellátás és a tudomány hiánypótlóan összekötődik benne. A közel kétórás esemény alatt a hallgatók röviden bemutathatták saját kutatási projektjeiket is a meghívott vendégnek, akitől ötleteket és javaslatokat is kaptak annak folytatásához.

Páratlan élmény volt találkozni Bruce Beutler Nobel-díjas tudóssal! Hálás vagyok azért az lehetőségért, hogy közvetlenül tőle hallhattam élete útjáról és kihívásairól. Kérdéseket is feltehettünk neki a múltbeli és jelenlegi munkájáról, és értékes tanácsokat kaptunk kitűzött céljainak elérésével kapcsolatban. Hálás vagyok, hogy a TM programja ilyen lehetőséget kínál, hogy a szakterület legjobbjaitól tanuljunk, inspirációt és motivációt nyerjünk. Számomra személy szerint az volt a legfontosabb üzenet, hogy ne a sikerért dolgozzunk, hanem inkább azon, amit igazán szeretünk, és amiért szenvedélyesen tudunk dolgozni. Bruce Beutler munkája iránti elkötelezettsége igazán inspiráló volt

– fogalmazott Petrana Martinekova PhD-hallgató

A program egyik kiemelt pontja a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központ vezetőjének, dr. Hegyi Péternek és Bruce Beutlernek hétfői előadása volt, mely rengeteg érdeklődőt vonzott. Az eseményen vendégként vett részt dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem kutatási rektorhelyettese. Az előadás során Bruce Beutler kutatási eredményeiről és a Nobel-díj nyertes kutatásáról is beszélt, részletezve az immunrendszerről, az immunológiai folyamatokról és a gyulladásos betegségekről szerzett felismeréseit.

A program kedden zárult a „Talentum-díjas” kutatók díjátadásával, majd a Szent-Györgyi Hallgatók és Diákok kerekasztal-beszélgetéseivel, ahol a diákok prezentálták kutatási eredményeiket és tapasztalatot cserélhettek.

Bruce Beutler az események során kiemelte, hogy rendkívül inspiráló volt számára találkozni a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának tehetséges hallgatóival és kutatóival, és megosztani velük tapasztalatait és tudását. Hangsúlyozta, hogy a szenvedély és az elkötelezettség a kutatás iránt elengedhetetlen a tudományos karrierben való sikeres előrehaladáshoz, és arra ösztönözte a fiatal kutatókat, hogy ne féljenek álmaikat követni, és kitartóan dolgozzanak azért, hogy elérjék céljaikat.

A program célja az volt, hogy elősegítse az interdiszciplináris együttműködést, az intellektuális párbeszédet és a tehetséggondozást a tudományos és orvosi közösségen belül, és tovább erősítse a Semmelweis Egyetem nemzetközi hírnevét a tudományos világban

A Nemzeti Tudósképző Akadémiát (NTA) a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány rendezte meg, idén immár 20. alkalommal. A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány „legfőbb célja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolása már középiskolás kortól, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpálya modell vonzóvá tétele, és hosszabb távon az ifjú kiválóságok Magyarországon tartása”. A Szegedi Tudományegyetemen 2012-ben, Szent-Györgyi Albert Nobel-díja 75. évfordulója alkalmából szervezett konferencia hatására született meg az alapítvány ötletel – olvasható a Szegedi Tudományegyetem honlapján. Az NTA programigazgatója dr. Hegyi Péter, a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának igazgatója.

Szöveg és kép: Transzlációs Medicina Központ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.