A Magyar Kórházszövetség valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2018 óta minden évben értékeli a hazai egészségügyi ellátó intézmények családbarát mivoltát. Idén a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ két osztálya, az aktív geriátriai és az ápolási osztály is elnyerte a Családbarát Kórházi Osztály díjat.

A Családbarát Kórházi Osztály díj odaítélésekor a zsűri a pályázó intézmények 2022-es évét vizsgálta. A döntésben a kórházi osztályok működése mellett fontos szempont volt az intézmény vezetőinek stratégiájában megjelenő ember- és családfókuszú szemlélet. A Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ Aktív Belgyógyászati Osztály esetében a zsűri példaértékűnek találta az ars poeticájukban szereplő munka-magánélet-tanulás harmóniáját. Az osztály vezetősége rugalmas munkabeosztást kínál a munkatársak számára, amely az egyéni igények és a család szükségleteinek figyelembevételével valósul meg, ezt segíti a „kívánságfüzet” használatának lehetősége is a beosztás elkészítéséhez. A vezetőség víziója, hogy olyan munkahelyet teremtsen, ahol hangsúlyt kap az emberséges és következetes vezetés. Azt szeretnék, hogy az alkalmazottak és családjuk is második otthonukként gondoljanak az osztályra. Terveik között szerepel egy többfunkciós közösségi tér létrehozása is, ahol a fiatalok oktatását, a betegek egyéni és csoportos fejlesztését végezhetik – hangzott el a méltatásban.

„Büszkék vagyunk erre a címre, hiszen mi vagyunk az egyetlen felnőtt betegellátásra szakosodott kórházi osztály, aki megkapta ezt a díjat” – fogalmazott az elismerés kapcsán dr. Gadó Klára. A Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ igazgatója, valamint Virág Andrea főnővér a klinikán működő családbarát gyógyító szolgáltatások között említették, hogy számos rekreációs lehetőséget biztosítanak a betegeik számára, mint például az élőzene gitárral, éneklés, könyvespolcok, melyeken több műfajból válogathatnak az olvasni vágyó betegek. Mindemellett mentálhigiénés szakember vezetésével lehetőségük van festeni, színezni, hajtogatni, valamint az ünnepekhez kapcsolódó dekorációt készíteni. Részt vehetnek továbbá hagyománytisztelő, anyanyelvi foglalkozásokon vagy filmklubbon is – sorolták. A főnővér kiemelte, szerteágazó „szolgáltatással” és ügyintézéssel támogatjuk a betegeket és családjukat: kéthetente az ápoltak hozzátartozóinak csoportot szervezünk, ahol a pszichoedukáción túl segítséget kapnak például a demens beteggel folytatott kommunikációhoz, illetve relaxációs technikákat is elsajátíthatnak, hogy hatékonyabban tudjanak megküzdeni a nehéz élethelyzetekkel. Hozzátartozókkal és a betegekkel „tea délutánokat” is tartunk, a rugalmas látogatási idő pedig folyamatos kapcsolattartást tesz lehetővé – tette hozzá. Nagy hangsúlyt kap a gyermekszületés miatt távol lévő kollégák bevonása is az osztály életébe, a visszatérő kismamák számára pedig munkaszervezési kedvezményeket biztosítanak.  

A kórházi osztályok versenyében idén hét vidéki és hat budapesti kórház összesen 19 osztálya nyert Családbarát Kórházi Osztály díjat. Közönségdíjas lett a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztálya. A Családbarát Kórházi Osztály címet 2018 és 2023 között 29 kórház 71 osztálya nyerte el.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.