2023. április 20-21 között került sor a Közép-kelet európai Anyagcsere Konferenciára a lengyelországi Krakkóban. Az eseményt a Semmelweis Egyetem Felnőtt Anyagcsereközpontja szervezte. A fő témák az anyagcsere-betegek felnőttkori szövődményei, a terhességgel kapcsolatos kockázatok és azok elhárításának lehetőségei voltak.

A 2019-es budapesti, majd a 2020-ban online, webinar formában megrendezett Közép-kelet európai Anyagcsere Konferencia (CEE Metabolic Roadshow) folytatásaként idén a lengyelországi Krakkóban  találkoztak a régió ritka anyagcsere-betegségeivel foglalkozó szakemberei, hogy eszmét cseréljenek a szakterületet érintő kérdésekről és fejleményekről.  Az esemény főszervezője idén is dr. Reismann Péter,  a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának egyetemi docense, a Felnőtt Anyagcsereközpontja vezetője volt. Hét ország 21 központjának orvosai, dietetikusai, egészségügyi szakemberei gyűltek össze hogy áttekintsék a régió kihívásait, valamint a veleszületett anyagcsere-betegek (IEM) ellátásának területén bekövetkezett előrelépéseit. A fő témák idén az anyagcsere-betegek felnőttkori szövődményei, a terhességgel kapcsolatos kockázatok és azok elhárításának lehetőségei voltak. Külön előadásokban számoltak be lengyel illetve szlovák kollégák az Ukrajnából elmenekült vagy az országukban mélyszegénységben élő veleszületett anyagcsere-betegek ellátásának kihívásairól.  

A ritka anyagcsere-betegek ellátásának kihívása felnőttkorban

A genetikai hibából adódó, labilis anyagcserével bíró betegek szoros kontrollja elengedhetetlen, kezelésük, gondozásuk élethosszig tartó folyamat. A betegek és a gondozóközpontok gördülékeny együttműködése az alapja a sikeres terápiának. Az anyagcsere-rendellenességhez társuló szövődmények, esetleges társbetegségek együttes kezelése sokkal nagyobb compliance-t, azaz beteg-együttműködést követel meg az idősödő betegektől – emelte ki dr. Reismann Péter.

Fotó és szöveg: dr. Reismann Péter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.