Április 11-én nemzetközi együttműködés keretében delegáció érkezett a Semmelweis Egyetemre a szerb Dedinje Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetéből. A találkozó célja a két intézmény közötti tudományos és technikai együttműködési megállapodás aláírása és a megállapodás gyakorlati végrehajtását körvonalazó feladatok megvitatása volt.

A szerb delegációt és vezetőjét, dr Milovan Bojić professzort a Semmelweis Egyetem részéről dr. Hartyánszky István, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika profilvezető szívsebésze, valamint dr. Gajdácsi József orvosszakmai főigazgató, a Klinikai Központ általános elnökhelyettese köszöntötte. A találkozó célja a két intézmény közötti tudományos és technikai együttműködési megállapodás aláírása és a megállapodás gyakorlati végrehajtását körvonalazó feladatok megvitatása volt.

A szakmai találkozó kiemelt jelentőségű, az együttműködés ugyanis több egy egyszerű kétoldalú projektnél, mivel az intézményeink tudományos-műszaki kooperációja összhangban van a magyar kormány orvostudományi és egészségügyi szakmai céljaival.

A szándéknyilatkozat egy tudományos hídnak tekinthető Belgrád és Budapest között, amely számos jövőbeni előnnyel jár valamennyi együttműködő fél számára. A Dedinje Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete és a Semmelweis Egyetem egyaránt vezető országos intézmény Szerbiában és Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése terén. Ez a vezető szerep ugyanakkor különleges felelősséget is jelent tekintettel arra, hogy a kiemelkedő intézményeknek pozitív példát kell mutatniuk más intézetek számára is. Nehéz, de felemelő feladatok várnak ránk, de okkal lehet abban bízni, hogy magasan képzett szakembereink elképesztő eredményeket fognak elérni együtt.

Galéria

8kép

A megállapodás célja, hogy a Semmelweis Egyetem támogatásával a belgrádi Dedinje Szívcentrumban szívtranszplantációs program indulhasson. A Városmajori Szív-, és Érgyógyászati Klinikán futó szívtranszplantációs program, mely az első magyar szívátültetéssel 1992-ben indult,  európai- és világszínvonalon is kiemelkedő mennyiségi és minőségi mutatókkal rendelkezik, éves szinten akár 64 szívátültetéssel. Az itt felhalmozódott tapasztalatok átadásával, közös tudományos és oktatási szimpóziumokon keresztül, vendégorvosok oktatásán át komplex program indul, hogy a szerb transzplantációs programot segíthessük.

Az elmúlt időszakban az orvostudomány különösen gyors fejlődési üteme együtt jár az intézmények, régiók és országok közötti éles versennyel. Ugyanakkor egy jól körülhatárolt és pontosan megvalósított intézményi együttműködés hozzájárulhat az intézményi versenypozíciók további javulásához. Meggyőződésünk, hogy megállapodásunk elősegíti a tudományos szinergiák feltárását a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, kezelése, kutatása, valamint oktatása terén.

Klinikai Központ
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.