A világ legjobb kardiológusai mérték össze tudásukat Barcelonában, az Európai Szívritmus Társaság éves kongresszusán megrendezett versenyén. A feladat a szívritmuszavar, az EKG-eltérés felismerése volt, amit a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika 3 fős csapata, dr. Szegedi Nándor, dr. Salló Zoltán és Orbán Gábor hibátlanul teljesített egyedüliként a mezőnyben. Az egyik legszélesebb körben hasznákt orvosi diagnosztikai módszert így immár világbajnokok oktatják a medikusoknak az egyetemen.

Dr. Szegedi Nándor, a győztes csapat egyik tagja, a Kardiológiai Tanszék klinikai szakorvosa honlapunknak elmondta, világszinten meghirdetett megmérettetésről van szó, olyan szívritmuszavarokkal foglalkozó kardiológusok között zajlott a verseny, akiknek ez a specialitása. Az EKG versenyre 500-an jelentkeztek, a két válogató után a legjobb tíz csapat, köztük Svájc, Franciaország, Izrael, India és Egyiptom maradt versenyben, végül Spanyolország lett a harmadik, India a második és Magyarország az első.

Nagyon nagy megtiszteltetés a hazánkat képviselni egy ilyen nemzetközi megmérettetésen, a győzelem komoly eredmény a szakmában, hiszen egy ilyen közegben már a döntőbe jutni sem egyszerű 500 emberből

– fogalmazott a kardiológus. Hozzátette, az is nagy öröm számukra, hogy egyedül az ő csapatuk volt az, aki tízből tíz EKG-t fejtett meg helyesen. Dr. Szegedi Nándor elmondása szerint ebben az is segített, hogy verseny helyett inkább egy hétköznapi konzultációs szituációként tekintettek a helyzetre, így nyugodtabban koncentráltak a feladatra. „Nagy kihívás volt, sok év gyakorlata kellett ahhoz, hogy sikerülhessen, ráadásul a miénk volt a verseny legfiatalabb csapata, így külön büszkeség, hogy ebben az erős mezőnyben, ahol a különböző nemzetek legjobbjai mérték össze tudásukat ilyen hibátlanul és gyorsan diagnosztizáltunk” – összegezte.

Kiemelte a megfelelő mentori háttér szerepét is a győzelemben: dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiai osztályának vezetője, a csapat mentora és a dr. Merkely Béla által vezetett klinika is rengeteget tett ahhoz, hogy eljuthassunk erre a szakmai szintre. Illetve számos hazai és külföldi továbbképzésen vehettünk részt, amelyek sokat hozzátettek ahhoz, hogy az ember tudása fejlődjön – vélekedett.

Dr. Merkely Béla rektor kiemelte: az EKG 120 éve áll rendelkezésre a diagnózisban. „Az orvosi gyakorlat alapjának számít, széles körűen használják mindenütt a világon – épp ezért kiemelkedő, hogy a fiatal kardiológusaink a legjobbak lettek benne” – mutatott rá, hozzátéve: a Semmelweis Egyetem csapata egy adjunktusból, egy tanársegédből és egy hatodéves, MD-PhD-képzését végző orvostanhallgatóból áll.

Az EKG régóta az oktatás része az Egyetemen a Kórélettan keretében, a Városmajori Klinikán kezdetben szabadon választott formában, immár pedig a kötelező kurrikulum részeként a Transzlációs Medicina Intézettel (korábbi Kórélettani Intézettel) közösen tanítjuk fiatal kollégáinknak. Kelet-Közép Európa legjobb egyetemén immár világbajnok kardiológusok oktatják a medikusokat az EKG-ra, ami különösen nagy büszkeség

– fogalmazott a rektor.

Bódi Bernadett, Szabó Ádám
Fotó forrása: dr. Szegedi Nándor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.