A Szenátus márciusi ülésén többek között határozott a doktori iskolák összevonásáról, a Semmelweis International Vascular Symposium, mint új, szabadon választható tárgy bevezetéséről, valamint az Intervenciós Gasztroenterológiai Tanszék és a Mozgásszervi Radiológiai Tanszéki Csoport létrehozásáról is.

A testület megszavazta a doktori iskolák összevonását. Az intézkedést a doktori képzés és fokozatszerzés rendszerének egységesítése és eredményességének fokozása, valamint az adminisztrációs folyamatok és a minőség-ellenőrzés hatékonyabbá tétele indokolta. A döntés értelmében a 2023/2024-es tanévtől létrejön a közös Semmelweis Egyetem Doktori Iskola, melynek irányítását továbbra is az Egyetemi Doktori Tanács látja el, a jelenlegi doktori iskolák pedig ezen belül tagozatokként működnek tovább.

Döntés született a Habilitációs Bizottság személyi összetételének megújításáról. Ennek előzménye a Habilitációs Szabályzat módosulása, melyet előző, 2023. februári ülésén szavaztak meg a szenátorok.

A Szenátus megszavazta az egyes gazdálkodási tárgyú szabályzatok módosítását. Ennek értelmében a Gazdálkodási szabályzatba a kuratórium kezdeményezésére bekerült, hogy ingatlan értékesítésekor és beszerzésekor minden esetben szükséges a független ingatlanszakértői értékbecslés – a gyakorlatban eddig is eszerint járt el az egyetem. A Kötelezettségvállalási szabályzatba bekerült, hogy a kötelezettségvállaló aláírása érvényes és hatályos akkor is, ha az adott dokumentumot szabadsága ideje alatt írja alá. A változtatás rendelkezik a másodlagos joggyakorlás speciális szabályairól, a kötelezettségvállalás és pénzügyi ellenjegyzés távollét alatt történő gyakorlásáról is. Emellett pontosították a Számviteli politika és a Könyv Eszközök és Források értékelési szabályzatának néhány pontját.

Semmelweis International Vascular Symposium (SIVS) néven új, szabadon választható tantárgyat vezettek be. 2023. május 18-20. között, az Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék és a Frank J. Veith International Society megrendezésében kerül sor a SIVS 2023 eseményre. A hallgatói részvétel fokozása érdekében a rendezvényen való részvétel két kreditértékű tantárgy teljesítésének számít. Az eseményen való részvétel főleg a blokkoktatásban résztvevő negyed-, ötöd-, és hatodéves általános orvostanhallgatók számára nyújt lehetőséget.

A szenátorok megszavazták a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ) módosítását, melyre a felsőoktatási törvény 2022. decemberi módosításai miatt volt szükség. A változtatás definíciók átvezetését, értelmező rendelkezéseket érintő kiegészítéseket tartalmaz. Ennek részeként a nyelvi követelmények meghatározása bekerült a TVSZ-be a mintatanterv elemei közé; a rendelkezés pedig felhívja a karok figyelmét, hogy a határozatban foglalt szempontok mentén a mintatanterveket felül kell vizsgálni. A változtatás érinti a mesterképzés képzési és kimeneti követelményeit (KKK), a pedagógusképzést, a nyilvántartási és digitalizációs feladatokat, valamint változnak a szakdolgozatok tárolására és nyilvántartására vonatkozó szabályok is. Módosult a TVSZ a szabadon választható tantárgyak elfogadásának rendjével összefüggően is, melynek értelmében meghatározták a konferencia, a tudományos szakmai rendezvény, továbbá az egyéb, tantárgyhelyettesítő önkéntes tevékenységek eljárásrendjét is. A Szenátus ezekről évente kétszer, májusban és októberben dönt egy előzetesen beadott lista alapján, hogy ezek közül melyeket fogadja el szabadon választható tantárgyként. Ha a két döntés között kerül sor egy fontos rendezvényre, akkor rektori engedély alapján soron kívül is be lehet nyújtani a Szenátushoz ezzel kapcsolatos kérést.

Változott a Felülbírálati Bizottság személyi összetétele.

Megszavazták az Intervenciós Gasztroenterológiai Tanszék létrehozását, mely a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikához (STéG) rendelten működik majd. A gasztroenterológia konzervatív diszciplínaként hagyományosan a belgyógyászati klinikákon található meg, az egyetem sebészeti klinikájának átszervezése, a sebészeti típusú manuális eszköztár és megközelítés nagyfokú fejlődése azonban indokolttá tette, hogy a STéG-en jöjjön létre ilyen tanszék. Az Intervenciós Gasztroenterológiai Tanszék a posztgraduális és graduális oktatásban, valamint a továbbképzésben is fontos szerepet játszik majd.

Döntöttek az Orvosi Képalkotó Klinikához (OKK) rendelten működő Mozgásszervi Radiológiai Tanszéki Csoport létrehozásáról is. A döntést az orvosi képalkotás területének specializálódása, valamint a mozgásszervi radiológiai képalkotás elmúlt években tapasztalható jelentős fejlődése indokolta. A tanszéki csoport mind a graduális, mind a posztgraduális oktatásban és a továbbképzésben is részt vesz majd. 

Módosult a Fogorvostudományi Kar (FOK) kurrikuluma. Ennek értelmében eltörölték az I. évfolyam Odontotechnológiai nyári gyakorlat előkövetelményeit, mely előnyösebb helyzetet teremt a hallgatók számára.

A Szenátus döntött a népegészségügyi mesterképzési szak indításáról. Eddig az Egészégtudományi Karon (ETK) csak BSc szinten folyt népegészségügyi ellenőr-képzés, MSc-képzést csak a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem biztosított. A 3 féléves, 90 kredites levelező munkarendű képzés két specializáción indul a Semmelweis Egyetemen: környezet- és foglalkozás-egészségügy, illetve epidemiológia.

Elfogadták a Szenátus által létrehozott, karokon működő állandó bizottságok, a Tanulmányi és Vizsga Bizottság, a Kreditátviteli Bizottság, az Etikai és Fegyelmi Bizottság, a Pető András Kar tekintetében pedig további két bizottság, a Gyakorlati Képzési Bizottság és a Kiadói és Könyvtár Bizottság munkájáról szóló beszámolókat.

A szenátorok egy aktuális vezetői pályázatot is véleményeztek, valamint a különfélék napirendi pont keretében dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes beszámolt arról, hogy a Külső Klinikai Tömbben a Központi Betegellátó Épületben ismét elindult a mentőhelikopteres betegszállítás. Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes a jubileumi, 50. Medikus Kupára hívta fel a résztvevők figyelmét, melynek házigazdája a Semmelweis Egyetem.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.