Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét, téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben. A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet – mondja Szabó Adrienn. Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.
Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek. Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban – emeli ki a szakember. A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat – mutat rá Szabó Adrienn.
Az alábbi, felnőtteknek szóló étrend inkább egy inspiráció a változatos, tavaszi étkezéshez, szezonális alapanyagokkal. A táblázat nem tartalmaz pontos mennyiségeket, mivel az mindenki számára más és más lesz. Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, minden étkezéshez javasolt egy nagy pohár vizet meginni.
1. nap | 2. nap | 3. nap | |
Reggeli | Fahéjas zabkása (nagy szemű zabpehely, zabkorpa, víz) házi lekvárral, pirított napraforgómaggal és mákkal Gyógynövény tea |
Körözött Teljes kiőrlésű tönköly kenyér Lucerna csíra, sárgarépa, karalábé Gyümölcs tea |
Gombás-pórés rántotta Teljes kiőrlésű kenyér Fekete retek Paradicsomlé Zöld tea |
Tízórai | Sült tök | Étcsokoládé Aszalt szilva |
Natúr joghurt, lenmag maroknyi aszalt meggy |
Ebéd | Céklás hajdina rizottó kecskesajttal rukkolával |
Minestrone leves sok-sok zöldfűszerrel és zöldséggel, csicseriborsóval | Édesburgonya püré, párolt lilakáposztával, sült pisztráng |
Uzsonna | Alma Kis maroknyi dió |
Házi zabkeksz Körte |
Aszalt barack Kis maroknyi mandula |
Vacsora | Medvehagymás zöldborsókrém tökmagolajjal Teljes kiőrlésű kenyér Hónapos retek Lilakáposzta csíra |
Saláta Vörösbab, lilahagyma, csemege uborka, sült zellercsíkok, reszelt répa, fejes saláta, bulgur, olíva olaj |
Vöröslencsekrém Sokmagvas kenyér Borsó csíra Jégcsap retek Jégsaláta |
Csatári-Földváry Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem; Borítókép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.