A Kommunikációs Igazgatóság munkatársa, Horváth Dóra nyerte az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület újságírói díját kiemelkedő társadalmi felvilágosító munkájáért az „Öt éve segítik szervezett formában az onkológiai betegek rehabilitációját a Semmelweis Egyetemen” című cikkével.

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület 2022-ben is meghirdette újságírói pályázatát Körtvélyes Éva újságíró, az egyesület alapítója, a mellrák elleni mozgalom meghonosítójának emlékére. Idén az elismerést a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa, Horváth Dóra vehette át az onkológiai betegek rehabilitációjáról szóló riportjáért.

A nyertes pályaműben Horváth Dóra bemutatja azt a szakmai munkát, amelyet szervezett formában immár hat évvel ezelőtt kezdtek meg a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának Onkológiai Részlegén. A komplex programban onkológus, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, fizioterápiás szakember, dietetikus, gyógytornász és pszichológus is segíti az onkológiai betegeket a gyógyulási folyamatban. Az országos viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés mozgásszervi rehabilitációs irányelveit az áttétes daganatban szenvedő betegnél dr. Dank Magdolna és csapata állította össze.

A program részeként minden páciens esetében személyre szabott terápiát állítanak fel, amely meghatározásának első állomása, hogy a mozgásszervi rehabilitációs szakorvos a dietetikus összegzését figyelembe véve felméri a beteg állapotát és összeállítja a kezelési tervet, amelynek része a táplálási terv is.

Ezt követően kapcsolódik be a folyamatba a fizioterápiás szakasszisztens és a gyógytornász. Mindemellett pedig nem csak a test, de a lélek sérüléseinek kezelésére is hangsúlyt fektetnek: a betegek pszichés támogatását, a betegséggel való együttélésüket pszichológus szakemberek segítik – mutatja be a programot a díjnyertes írás.

Horváth Dóra a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány szakán szerzett diplomát. Szakmai pályafutását a Békés Megyei Hírlapnál kezdte, majd a Magyar Hírlapnál folytatta. A Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának csapatát két éve erősíti: kezdetben sajtófigyelő-újságíró pozícióban, az elmúlt egy évben pedig egy egyetemi applikációfejlesztési projekt kommunikációs szakértőjeként.

Mint mondja, a sajtóműfajok közül mindig is a riport állt legközelebb hozzá, hiszen itt a helyszínen szerzett tapasztalatokat, élményeket saját magán átszűrve úgy tudja bemutatni, amely révén az olvasók úgy érezhetik, hogy részesei a történéseknek.

Arról is beszélt, hogy különösen megérintette a riport témája, amelyben érintett daganatos hölggyel éppúgy beszélgetett, mint az orvosi team tagjaival. Így közvetlenül megismerhette, milyen áldozatos és példaértékű munkát végeznek a szakemberek annak érdekében, hogy testi-lelki enyhülést nyújtsanak a pácienseknek, támogassák a betegek felépülését, életminőségük javítását és a hozzátartozóknak is segítséget adjanak.

Horváth Dóra a Semmelweis Egyetemen végzett munkájáról szólva kiemelte: inspirálónak tartja, hogy egy ilyen nagy múltú egyetemen dolgozhat, ahol mind a kollégáival, mind a szakemberekkel – köztük, klinikusokkal, kutatókkal, szakdolgozókkal – kiváló és gördülékeny az együttműködés,  a munkában pedig mindig lát fejlődési lehetőséget.

Dávid Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.