Kedves Ápolók, kedves Kollégák!

Az Országgyűlés 2014-ben február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Kossuth Zsuzsanna Kossuth Lajos húga, az 1848−49-es szabadságharc idején a tábori kórházak kinevezett főápolójaként szolgált. Munkássága alatt több, mint hetven tábori kórház létesült rövid idő alatt, a szabadságharc forgataga közepette. 1849 áprilisában felhívással fordult a magyar nők felé, hogy önkéntesként vállaljanak szerepet a sebesültek ápolásában. A szabadságharc végéig kitartóan, fáradhatatlanul részt vett a harcokban megsérült honvédők ápolásában, példát mutatva a későbbi korok gyógyítóinak áldozatos munkájával.

Ezen a napon a legszentebb hivatást végzők ezreiről emlékezünk meg, akik nap mint nap segítik a betegek gyógyulását, enyhítik szenvedésüket. Az Önök feladata azonban még ennél is több, hiszen a legtöbb esetben egy csapat motorjai, fáradhatatlanul összefogják és szervezik a betegek gyógyítását.

A Semmelweis Egyetem legfontosabb értéke a mindennapi betegellátás során helyt álló, a gyógyító, ápoló, cselekvő és segítő ember, aki nélkül nem képzelhető el magas színvonalú betegellátás.

Az elmúlt évtizedekben az ápolási tudományterület hatalmas fejlődési pályán ment keresztül magával a gyógyítással együtt, a ma ápolójának tudása messze meghaladja a korábbi idők orvosainak tudását, gyógyító képességét. Az orvostudomány robbanásszerű fejlődésével párhuzamosan az ápolástan is lépést tartott és az orvoslással együtt szakosodott. A kompetens asszisztencia hozzájárulása nélkül az orvosi szakterület önmagában nem képes betölteni szerepét.

A koronavírus járvány időszaka rámutatott, hogy sem orvos, sem ápoló nem lehetett felkészülve és felkészítve az ismeretlen veszélyekre, mely kihívásoknak a két legfontosabb gyógyító szakma együtt felelt meg, karöltve dolgozta ki a korábban nem létező kérdésekre az egzakt válaszokat.

Minden évben ezen a napon, a Magyar Ápolók Napján megemlékezünk és ünnepeljük Önöket. Egy jeles nap az évben, amikor célzottan Önökre gondolunk, noha Önök ennél sokkal többet érdemelnek. A Semmelweis Egyetem vezetése, munkatársai és a betegek is köszönik az Önök áldozatos munkáját! Ahogyan 365 nap 24 órájában segítik a betegeket, gondoskodnak róluk, úgy az év 365 napján kell az ápolókat ünnepelnünk.

Isten éltesse Önöket, segítse erővel, egészséggel és kitartással az év minden napján!

Dr. Merkely Béla rektor                                                    Dr. Szabó Attila, Klinikai Központ, elnök

 

Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.