A Bécs-Budapest Uroonkológiai Találkozón a Semmelweis Egyetem és a Bécsi Egyetem Urológiai Klinikájának munkatársai vettek részt. Az esemény nemcsak a szakmai együttműködést segítheti elő, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a jövőben az intézmények közös, innovatív megoldásokat fejlesszenek, a kutatásaik eredményei pedig még gyorsabban hasznosulhassanak a betegágyak mellett is.

Február 3-án első alkalommal rendezték meg a Bécs-Budapest Uroonkológiai Találkozót a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának szervezésében. Az esemény célja a kutatási együttműködések és tapasztalatcsere elősegítése volt az urológiai daganatos betegek érdekében.

A Bécsi és a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáinak több mint harminc kutatója, rezidense és PhD-hallgatója vett részt az eseményen, melyen a résztvevők számos interaktív előadást hallgathattak meg a prosztata- és a húgyhólyagdaganatok kutatásának aktualitásairól.

Dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes köszöntőjében ismertette a Semmelweis Egyetem nemzetközi kapcsolatainak és tudományos reputációjának fejlődését az elmúlt években és méltatta a résztvevők kezdeményezését a közös munkával kapcsolatban. Dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a két intézet együttműködése elősegíti a kutatási eredmények gyorsabb átültetését a gyakorlatba, és az innovatív megoldások fejlesztését a gyógyítás közös kihívásainak kezelésére. A Bécsi Egyetem Urológiai Klinikájának és Onkológiai Központjának vezetője, a világhírű urológus, dr. Shahrokh Shariat kiemelte, hogy minket, közép-európaiakat történelmünk és kultúránk is összeköt, ami fontos előny a közös munka során.

Az előadásokat követően a kutatók kiscsoportos műhelymunka keretében alapozták meg a jövőbeli együttműködéseket a két nagy múltú intézet között. Dr. Szarvas Tibor, az Urológiai Klinika Kutatólaboratóriumának vezetője a felmerült kutatási projektek közül kiemelte a daganatokból származó primer sejtkultúrák létrehozását, melyek segíthetnek kiválasztani az onkológiai beteg számára a legmegfelelőbb kezelést, valamint olyan genetikai vizsgálatok bevezetését, melyek által előrejelezhetjük a daganatok terápia érzékenységét, javítva ezzel a kezelés hatékonyságát. Ezen felül bemutattak több, nem onkológiai jellegű témát is a vizeletinkontinencia kezelésével és a férfi meddőséggel kapcsolatban. Dr. Fazekas Tamás, az Urológiai Klinika rezidense és PhD-hallgatója, a rendezvény szervezője kiemelte: felemelő érzés volt a szakma nagyjainak iránymutatása mellett ennyi fiatal kutatóval együtt gondolkozni, mely nem csupán a tudományos ismeretek bővítéséhez, hanem barátságok létrejöttéhez is hozzájárul.

Fazekas Tamás, Urológiai Klinika
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.