Idén már 16. alkalommal rendezik meg a Ritka Betegségek Világnapját február 25-én az Elméleti Orvostudományi Központban. A Semmelweis Egyetem mint Magyarország legnagyobb gyógyító és felsőoktatási intézménye úttörő szerepet vállal a ritka betegségekben szenvedők intézményes ellátásában is.

A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) idén a Semmelweis Egyetemmel közösen szervezi meg a Ritka Betegségek 16. Világnapját február 25-én, melynek központi témája az esélyegyenlőség, méltányosság. Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) a szakmai konferencia mellett a szervezők jótékonysági családi programokkal – kézműves foglalkozásokkal, szórakoztató programokkal, koncertekkel – is készülnek, de lehetőség lesz pszichológiai és genetikai beszélgetésre, tanácsadásra is. A rendezvény védnöke az egyetem rektora, dr. Merkely Béla, a programot dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes nyitja meg.

A Semmelweis Egyetem mint Magyarország legnagyobb gyógyító és felsőoktatási intézménye a klasszikus feladatok – így a gyógyítás, kutatás és oktatás – mellett fontosnak tartja, hogy a társadalmi felelősségvállalás terén is kiemelkedő szerepet töltsön be hazánkban. Itt jött létre tíz évvel ezelőtt az első, ritka betegek számára elérhető fekvőbeteg osztály a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében.

A ritka betegségek kétezer ember közül legfeljebb egyet érintenek, jelenleg 6-8 ezer ilyen betegséget tartanak számon, a páciensek  50-75 százaléka gyermek. Napjainkban Európában 27-36 millió ember szenved valamilyen ritka betegségben, hazánkban több mint 700 ezer ember érintett. E kórképek gyakran járnak életveszélyes állapotokkal vagy krónikus rosszabbodással. Gyakori, hogy a test több szervét, több területét érintik, ezért komplexek, és felismerésük is nehéz, az esetek jelentős részében a betegségnek nincsen gyógymódja, többnyire tüneti kezelést alkalmaznak. E kórképek ritka mivoltuk miatt kevéssé ismertek, általános az információhiány, a betegek sokszor diagnózis vagy, kezelés nélkül, szinte reménytelenül küzdenek a betegséggel, így az nem csak maguk az érintettek, hanem rajtuk keresztül a családjuk, barátaik, ismerőseik életére is hatással van. Ezért e betegek nemcsak a társadalom többségével, hanem a többi beteggel összehasonlítva is hátrányos helyzetben vannak az általános információhiány és ennek következményei miatt. A konferencia további részleteiről erre a linkre kattintva tájékozódhatnak.

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete
Kiemelt kép (illusztráció): RIROSZ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.