Dr. Alpár Alán, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója tartotta a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémia hetedik, 2022-es online szemeszterének tizedik előadását, amelyben szó esett a különböző agyterületek szerepéről és funkciójáról, a közöttük zajló kommunikációról és annak hibáiról.

Dr. Alpár Alán előadása elején elmondta, munkája során molekuláris mechanizmusokkal foglalkozik, és az agyban zajló folyamatokat igyekszik figyelemmel kísérni. Bemutatta, hogy a szorongás kialakulásakor az információ milyen utat jár be az agyunkban, milyen tevékenységek milyen agyterülethez köthetőek. Az agykérgi funkcionális hálózatok működését is ismertette, kiemelve a végrehajtással, a pihenéssel kapcsolatos hálózatot, és a kiemelésért, összpontosításért felelős hálózatot, amely választ a különböző feladatok közül.

Az agykéreg a perifériás jeleket specifikus érzésekké alakítja, melyekre kognitív választ ad: ezek a válaszok az egyén várakozásainak, elvárásainak és szociális környezetének megfelelően születnek – hangsúlyozta dr. Alpár Alán. Az érzelmi állapotot több tényező befolyásolja, egyebek mellett például a szaglás is – tette hozzá. A kutatások kimutatták, hogy a depressziós emberek agyának működésében a kiemelő és a magára figyelő rendszer között erős a kapcsolat, a kivitelezésért felelős rész pedig elhanyagolódik – olyannyira, hogy az agyi állomány is megváltozik – fejtette ki dr. Alpár Alán.

Az előadásban szó esett még egyebek mellett a stresszre adott reakció hormonális és agyi vonatkozásairól, a stressz következtében működésbe lépő, a sejtek szintjén végbemenő folyamatokról, a stresszreakciót be- illetve kikapcsoló sejtekről, és a molekuláris kutatások, kísérletek eredményeiről.

Dr. Alpár Alán 1997-ben végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, 2002-ben szerzett PhD-fokozatot. Külföldön Németországban, az Egyesült Királyságban és Svédországban végzett központi idegrendszeri kutatásokat. 1997 óta részt vesz az oktatásban, magyar, angol és német nyelven. 2012-ben a stockholmi Karolinska Intézetben habilitált, 2016-ban az MTA doktora lett. Jelenleg egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettese, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.