Dr. Sárdy Miklós, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyetemi tanára, a Bőrgyógyászat Szakmai Grémium elnöke tartotta a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémia hetedik, 2022-es őszi online szemeszterének kilencedik előadását, amely az időskori bőrelváltozásokról és kezelésükről szólt.

Dr. Sárdy Miklós „A bőr öregedése, időskori bőrelváltozások és kezelésük” című előadásában kiemelte, hogy az életkor előrehaladtával molekuláris és sejtszinten is komplex változások zajlanak a szervezetben, aminek genetikai és környezeti okai is vannak. A bőr időskori változásai közül kiemelte egyebek mellett a sérülékenységet, a sebgyógyulási zavarokat, vérkeringési zavarokat, a jóindulatú elváltozásokat, a pigmentációs zavarok tömeges megjelenését és a napfény okozta károsodást. A bőr korai öregedésének faktorai közül a leglényegesebbnek az ultraibolya-sugárzás káros hatását és a dohányzást nevezte, emellett felhívta a figyelmet az alultápláltság, a vitaminhiány, az elhízás, a mozgásszegény életmód, az érrendszert károsító étkezés és a hiánybetegségek hatásaira is.   

Részletesen ismertette a szöveti változások biológiai hátterét, az arc anatómiájának változásait, és ezeket konkrét példákon keresztül is szemléltette. Dr. Sárdy Miklós az időskori bőrelváltozások kezeléséről is beszélt, kitérve a fagyasztásra, krémek használatára, illetve a fotodinámiás kezelés és a sebészeti eltávolítás lehetőségeire.

Az előadáson a bőrrák jellemző típusait is részletesen bemutatta, konkrét esetekről készített képekkel illusztrálva. Kiemelte a prevenció fontosságát: mint elmondta, a bőrgyógyászati daganatok esetében is nagyon fontos a szűrővizsgálat, hiszen a legtöbb elváltozás idejében felismerve sikeresen kezelhető. Azt is hangsúlyozta, hogy a laikus szemmel egymáshoz hasonló elváltozásokról a bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy melyek ártalmatlanok, és melyek igényelnek kezelést.

A megelőzésről szólva felhívta a figyelmet a napozás kerülésének fontosságára, a rendszeres, évenkénti bőrrákszűrés szerepére, valamint arra, hogy a gyanús esetekkel haladéktalanul bőrgyógyászhoz kell fordulni. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán az anyajegy- és daganatszűrés elérhető – mondta el.

Dr. Sárdy Miklós diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte 1995-ben. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán kezdte pályáját, 1998 és 2000 között Kölnben, 2005-től az USA-ban, a National Institute of Health-ben dolgozott kutatóként, majd a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen folytatta munkáját. PhD-fokozatát 2002-ben szerezte, 2016-ban habilitált. 2016-tól 2021-ig a klinika igazgatója. Az autoimmun bőrbetegségek nemzetközi szakértője.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.