Dr. Vásárhelyi Barna, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója tartotta a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémia hetedik, 2022-es őszi, online szemeszterének hetedik előadását, amelyben az érdeklődők a laborvizsgálatok hátteréről és konkrét lépéseiről hallhattak, valamint arról, mit várhatunk egy laborvizsgálattól.

Dr. Vásárhelyi Barna „Laboratóriumi medicina: mit jelent a kóros érték? Nyomolvasás a gyógyításban” című előadásában a laboratóriumi vizsgálatokat egy nyomozáshoz hasonlította, amelynek során a betegségre utaló nyomokat azonosítanak és jellemeznek a vérben. Mint elmondta, különböző diagnosztikus eszközök állnak az orvostudomány rendelkezésére a diagnózis felállítására; a képalkotó eljárások és a kórszövettani vizsgálatok mellett az egyik legfontosabb a vérben vagy más testfolyadékokban levő anyagok kimutatása, mérése. Ez a laboratóriumban történik – tette hozzá. 

Az emberben a szervek közötti kommunikációs útvonal a vér – mondta el, hozzátéve, hogy a szervek betegségei is előbb vagy utóbb a vérben nyomot hagynak; egyes anyagok szintje, típusa megváltozik. Ezek vizsgálata segíthet az orvosoknak megállapítani, mi a beteg baja – hangsúlyozta. Dr. Vásárhelyi Barna kiemelte, a laboratórium feladata a betegséget jelző anyagok pontos kimutatása és mérése.

A laborvizsgálat folyamatait bemutatva az intézetigazgató előadásában kitért a vizsgálatkérés, a mintavétel buktatóira, a laborvizsgálat és a laboreredmény értékelésének szempontjaira és jelentőségére is. Kiemelte, hogy a megfelelő kérés is lényeges, hiszen csak olyan paramétert szabad nézni, ami a vérben megjelenik, stabil és emellett segít a klinikai döntés meghozatalában. Kiemelte, hogy a rutin diagnosztika számára intézete kb. 400 paramétert vizsgál, (ebből napi gyakorisággal nagyjából 70-et), miközben a vérben mintegy 10 ezer vegyületet tudnának kutatási céllal azonosítani. A vérvétel és a mintafeldolgozás lépéseit is részletesen bemutatta, hangsúlyozva, hogy a mai modern laboratóriumokban automatizált rendszerek működnek, melyek 1-2 milliliter vérből képesek nagy pontossággal meghatározásokat végezni. A Laboratóriumi Medicina Intézet vezetője előadásában kitért a leleten megjelölt értékekre és azok értelmezésének szempontjaira; arra, hogy mit jelent a normál tartomány és mit az álpozitivitás. Hangsúlyozta: az eredményeket minden esetben a beteg klinikai állapotára vonatkozó információval és az egyéb vizsgálati eredményekkel együtt kell értelmezni.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.