Kiemelkedő orvos-szakmai életművének, az orvostudományi kutatás területén végzett tevékenységének és eredményeinek elismeréseként Hőgyes Endre-díjat vehetett át dr. Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem egykori rektora, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára. Az emlékérmet dr. Pintér Sándor belügyminiszter adományozta és dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára adta át.

A Hőgyes Endre-díjat az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke, dr. Sós József, és titkára, dr. Alföldy Zoltán alapította 1961-ben. Az emlékérmet az ETT elnökségének javaslatára a szakminiszter adományozza minden évben Hőgyes Endre orvos, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a kísérleti orvostudomány kiemelkedő kutatója születése (1847. november 30.) évfordulójának alkalmából.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere az ETT Elnökség felterjesztésére az ez évi Hőgyes Endre-díjat dr. Réthelyi Miklósnak ítélte oda. A díjat dr. Takács Péter államtitkár adta át.

Dr. Réthelyi Miklós 1963-ban érkezett frissen végzett orvosként a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetébe. Hat évtizedes pályafutása alatt számos egyetemi és közéleti tisztséget töltött be: 1991-től ő volt Semmelweis Egyetem első, rendszerváltás után megválasztott rektora, 1994-től tíz éven át tanszékvezetőként irányította az intézetében folyó oktató- és kutatómunkát, 2010-12 között miniszterként állt a hazai egészségügy élén, jelenleg professor emeritusként aktívan részt vesz a szakmai közéletben.

A kiemelkedő orvos-szakmai életmű – különös tekintettel az orvostudományi kutatásban végzett jelentős tevékenység, illetve eredmény – elismeréseként évente átadott Hőgyes Endre Emlékérmet az egészségügyi ágazatban adományozható egyik legfontosabb díjként tartják számon.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.