A Tudomány és Művészet Kórélettana című kurzus XIV. szemeszterének december 1-jei nyilvános alkalmán dr. Rosivall László, a Transzlációs Medicina Intézet professor emeritusának felvezetése után dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke tartott előadást. Ezt követően Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Bihari Adél adott adventi koncertet a résztvevőknek.

Hét éve indult el dr. Rosivall László, a Transzlációs Medicina Intézet professor emeritusának vezetésével a Tudomány és Művészet Kórélettana című kurzus, a „csütörtöki boldog órák”, mely a maga nemében kuriózum. Az eddig elhangzott 342 előadás felét a meghívott előadók, a másik felét pedig a kurzusvezető tartotta azzal a hitvallásával, hogy nem elég anatómiát, élettant, biokémiát tanulni, ennél több kell. A felkért előadók a legkülönbözőbb tudományterületeket képviselték.

A korábbi alkalmakon előadást tartott például Batta András, Szurcsik József, Nagy Zoltán, Dúll Andrea, Szegedy Balázs, Rihmer Zoltán, Kő Pál, Kőnig Frigyes, Lovász Irén, Lovas Rezső, Aknay János, Horváth Dezső, Kun Miklós, Zacher Gábor, Csorba László, Bősze Péter, Szathmáry Eörs, Béres József, Makara Gábor, Weisz Péter, Fekete Albert, Káel Csaba, Csath Magdolna, Kiss L. László, Vörös Győző, Rusvai Miklós, Balázs Géza, Pál László, Sajgó Szabolcs, Prokopp Mária, Vidnyánszky Attila, Kőrösi Csaba, Székely János, Roska Botond, Pásztor Béla, Fürjes Balázs, Stumpf István, Szigethy Gábor, Szomráky Béla, Maróth Miklós, Polgár Judit, Sári László, Borhy László, Gyenge Zoltán, Kásler Miklós, és Mérő László is.

A hallgatók a tapasztalat szerint szeretik és lelkesen járnak a kurzusra. A magasabb szintű és igényes ismeretterjesztő előadássorozatra jellemzően 200-300 hallgató jelentkezik, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vendéghallgatói is. Rajtuk kívül számos közismert szakember, professzor, akadémikus is rendszeresen részt vesz az eseményeken.

A december 1-jei, nyilvános alkalmon az MTA elnöke, dr. Freund Tamás tartott előadást a kreativitás agyi mechanizmusáról dr. Rosivall László „Milyen ember a tudós” című felvezetése után. Az elnök az előadását követően meghívott vendégei segítségével a valóságban is bemutatta a zenei kreativitást: az improvizáció mesterének számító Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, valamint felesége, Bihari Adél gégész-foniáter énekesnő zenéltek együtt. A koncert a „Kreativitás a gyakorlatban” című programmal kezdődött, amely során a hallgatók által a helyszínen megadott három hangra rögtönöztek. Ezt követően elhangzott Csajkovszkij-Balázs János Diótörő-parafrázisa, Cherubini Ave Máriája, Mahler 4. szimfóniájának zárótétele, valamint Mozart „Schon lacht der holde Frühling” (KV 580) című műve. Ráadásként előadták Vukán György „Last minute” című rövid darabját is.

Az esemény igazi örömzene volt, melyet jól szolgált a terem meglepően jó akusztikája, és a több mint 100 éves Bösendorfer zongora is helytállt. A klarinét, az énekhang és a zongora improvizációja megismételhetetlen karácsonyi ajándékul szolgált a mintegy 250 megjelent és közel 100 online hallgatónak. Az eseményen jelen volt a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Vashegyi György, valamint Madarassy István szobrász, Elek László fizikus, Hopp László író, Szelényi Károly fotóművész és sokan mások, köztük számos egyetemi professzor.

Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk egészségben, békében!

dr. Szomolányi Gy. István, Baráti Kör Fogorvosi Tagozat elnöke
dr. Rosivall László professor emeritus, Transzlációs Medicina Intézet, kurzusvezető

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.