Alumni-interjúsorozatunk legújabb részében dr. Christian-Hendrik Heeger, a Lübecki Egyetemi Szívközpont Ritmológiai Részlegének igazgatóhelyettese, az Elektrofiziológiai részleg vezetője beszélt a Semmelweis Egyetemen töltött éveiről.
A nemzetközileg elismert német kardiológus és elektrofiziológus klinikai kutatásainak középpontjában a pitvarfibrilláció és a kamrai aritmiák kezelésére szolgáló új technológiák állnak: a Medtronic és a Boston Scientific krioballon-alapú ablációs eljárások, a Cardiofocus lézerballon-alapú ablációs eljárások, valamint a Farapulse-alapú impulzusmező ablációs eljárások szakértője. A Semmelweisre két évet járt, 2006-ban diplomázott.
 
Dr. Christian-Hendrik Heeger a Semmelweis Szimpóziumon, 2022. november 7-én

Meséljen a Budapesten töltött egyetemi évekről! Mi az, amire a leginkább emlékszik?

2004 és 2006 között voltam a Semmelweis Egyetem német nyelvű Általános Orvostudományi Karának hallgatója. A kedvenc tantárgyam az anatómia volt. Minden szigorlatomat 5-ös érdemjeggyel zártam, aminek köszönhetően elnyertem a legjobb hallgatónak járó díjat. Első lettem a hallgatóknak szervezett fizika- és anatómia versenyen, az élettanin pedig második helyezést értem el. Az egyetemi évek alatt elsősorban a tanulásra koncentráltam, de a sportot sem hanyagoltam el: a margitszigeti úszócsapat tagja voltam. A csütörtök estéket pedig az Állatorvosi Egyetem campusán töltöttem a barátaimmal. Összességében a kemény tanulásra, a barátaimra és egy gyönyörű városra emlékszem, leginkább ez maradt meg bennem Budapestről. Egy gigantikus főváros képe, ami a jóval kisebb szülővárosom, az alsó-szászországi Nordhorn után igazán mély benyomást tett rám.

Mi történt ezután?

A második év befejezését követően visszatértem Németországba, és a Lübecki Egyetemen folytattam tanulmányaimat. Doktori disszertációm a kísérleti kardiológiára épült, mellyel hallgatói ösztöndíjat nyertem el. A diploma megszerzése után kardiológusként dolgoztam az Asklepios Klinika St. Georg Intézetében, és elektrofiziológiai szakirányban tanultam tovább. Jelenleg a Ritmológiai Klinika igazgatóhelyettese, és az Elektrofiziológiai Osztály vezetője vagyok. Manapság évi több mint 1000 katéterablációt végzünk, valamint 600 kardiológiai eszközt ültetünk be.  

Mi a fő kutatási területe?

Kutatásaim fókuszában a kardiális aritmiák állnak, elsősorban a pitvari fibrillációk és kamrai aritmiák esetén, újfajta diagnosztikával és technológiával alkalmazott innovatív kezelés. Több mint 50 cikk szerzője és több mint 200 cikk társszerzője vagyok. Kutatómunkámat több ízben is díjakkal ismerték már el (Hugo-von-Ziemssen Award, Eric N. Prystowsky Award, ECAS Best Abstract Award, EHRA Best Graded Abstract Award). 

Hogyan sikerül fenntartani az egyensúlyt a szakmai karrierje és a magánélete között?

Nem könnyű, de ez is a mindennapi munka része, már megszoktam. Mindemellett van egy csodálatos társam és három gyermekem. 

Mit emelne ki az életéből, amit a Semmelweis Egyetemnek köszönhet?

Az intenzív tanulást, és mind orvosi, mind személyes ismeretség szempontjából egy fantasztikus várost, ahol mindig van mit csinálni.

Mit tanácsol a jelenlegi hallgatóknak?

ASICS – azaz anima sana in corpore sano. Meg kell találni az egyensúlyt a sport és a tanulás között, hogy el tudd érni a céljaidat.  

Alumni Igazgatóság
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Christian-Hendrik Heeger idén először vett részt a Semmelweis Szimpóziumon, ahol előadást is tartott a pitvarfibrilláció kezelésére alkalmazott kardiális abláció technikákról (prezentációjának címe: Cardiac ablation technologies for the treatment of atrial fibrillation). Mint mondta, az ún. pulzáló mező abláció, vagyis PFA (pulse field ablation) módszere még rendkívül fiatal, fejlődő területe az orvostudománynak: ablációt általában hideg vagy meleg hőenergia felhasználásával végeznek, míg az PFA esetében elektromágneses pulzálásról van szó, és kizárólag a kardiológia területén alkalmazzák.