100 éves a dietetikusképzés címmel rendezett konferenciát a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék az Egészségtudományi Karon. A konferencia fővédnöke dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár és dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár volt. Az eseményen megemlékeztek az alapítókról, visszatekintettek az elmúlt száz év különböző korszakaira, bemutatkoztak a képzőintézmények és hallgatói tudományos előadások is elhangzottak.

Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja köszöntőjében úgy fogalmazott, dr. Soós Aladár, a magyar dietetikai képzés megalapítója 1922-ben csak titokban remélhette azt, hogy az általa megálmodott szakma és szakemberképzés a történelmi viharok után száz év múlva is létezni fog, ráadásul száz év alatt folyamatosan megújulva, a kor követelményeinek és a társadalmi elvárásoknak megfelelően végzi feladatát. A dékán kiemelte, ma már a BSc-diploma után MSc-diplomát és doktori fokozatot is szerezhetnek a dietetikusok. Míg egy évszázaddal ezelőtt a dietetikus az élelmezésirányításban és a betegágy mellett látta el a feladatát, ma a klinikai, az élelmiszermenedzseri és a prevenciós területen is nélkülözhetetlen – tette hozzá. Végül emlékeztetett, bár egyre több helyen ismerik fel a dietetika fontosságát (például a sport, az élelmezésipar vagy a gyógyszeripar területén), mégis sok kihívással kell szembenézniük a szakembereknek, amely nehézségekre a képzés fejlesztésével folyamatosan megoldást kell találni.

A konferencián felolvasták a program egyik fővédnöke, dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár üzenetét is. Ebben az államtitkár kiemelte:

az idén 100 éves dietetikusképzésben résztvevő hallgatók és oktatók nagy szerepet vállalnak a gyógyító munkában: összekötik a betegeket és az orvost, támogatják az egészségmegőrzést, az egészségtudatosságot, a dr. Soós Aladár által lerakott alapok hozzájárultak a dietetika professzionális oktatásához és jelentős mértékben a magyar betegellátás további fejlődéséhez is.

Dr. Hankó Balázs üzenetében megköszönte a résztvevőknek, hogy hozzájárultak a Semmelweis Egyetem nemzetközi rangsorokban elért előrelépéséhez.

Annemieke van Ginkel-Res, a The European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) tiszteletbeli elnöke videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, ezután Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke mondott beszédet, kiemelve, hogy ma már nem kell magyarázni, mivel foglalkoznak a dietetikusok, egyértelmű, hogy a táplálkozástudomány magas szintű művelői, akik az egészségügyi rendszer számos pontján, és annak horizontján túl is sok területen jelen vannak.

A köszöntők után a dietetikusképzés nagy alakjairól emlékeztek meg: a dr. Soós Aladárt és és dr. Rigó Jánost, a szak alapítóit ábrázoló festmények avatásáról egy videofelvételt vetítettek le, amelyen a nagy elődök családjaival, leszármazottaival dr. Tátrai-Németh Katalin, a tanszék főiskolai tanára beszélgetett. A filmvetítés után elhangzott, hogy időközben Langfelderné Deli Magdáról is elkészült egy festmény, ez is látható a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék folyosóján, a Vas utcai épület földszintjén.

A konferencia résztvevői a 100 éves dietetikusképzés különböző korszakait hallgatói csoportok és oktatók által készített kisfilmeken keresztül is megismerhették a résztvevők. Dr. Madarász Gyuláné Langfelderné Deli Magda, az Állami Diétásnővérképző Iskola igazgatójának munkásságáról tartott előadást. Ezt követően a magyarországi képzőintézmények is bemutatkoztak: Veresné dr. Bálint Márta tanszékvezető az Egészségtudományi Kar részéről tartott előadást, a pécsi képzést Dr. Figler Mária (Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, a debrecenit Zsanda Emília (Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar) mutatta be.

Az eseményt a hallgatók tudományos előadássorozata zárta: Papp Hanga (SE ETK) Gluténmentes keksz lencselisztből való fejlesztéséről, Garai Dorián és Zsanda Emília (DE) az alternatív fehérjével dúsított és hagyományos kenyér organoleptikus és tápanyagtartalom szerinti vizsgálatáról, Pintér Márton (PTE EK) az élelmiszerekben gyakran használt tartósítószerek génexpressziós vizsgálatáról, Bartos Krisztina és dr. Tátrai-Németh Katalin (SE ETK) a magyarországi és a németországi közétkeztetés összehasonlításáról, Dakó Eszter, dr. Papp Veronika, Dakó Sarolta, Szekeres-Fáki Eszter, dr. Juhász Márk és Dr. Pálfi Erzsébet (SE Doktori Iskola) a cöliákiás betegek életminőségének vizsgálatáról tartott előadást.

Veresné dr. Bálint Márta, a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék vezetője a konferenciával kapcsolatban hangsúlyozta: 1922-ben Európában elsőként Magyarországon indult meg a dietetikusképzés, ennek közvetlen örököseiként ma is az egészségmegőrzés, a testi-lelki jóllét fenntartása és a beteg iránti gondoskodás a legfontosabb számukra.

A konferencia fontos célja volt a jelenlegi oktatókhoz és hallgatókhoz közelebb hozni a dietetikusképzés évszázados múltját és a meghatározó alakjait – emelte ki. A dietetikusképzést és a dietetikus szakmát az is különlegessé teszi, hogy ezekhez a nagy elődökhöz – a táplálkozás egészségre gyakorolt hatását felismerő, a dietetikusképzést elindító dr. Soós Aladárhoz, a diétás nővérek szakmai felkészültségére és még makulátlan megjelenésére is mindig nagy gondot fordító Langfelderné Deli Magdához és a képzést főiskolai szintre emelő dr. Rigó Jánoshoz – leszármazottaikon, egykori tanítványaikon és kollégáikon keresztül ma is már-már személyesen tudnak kötődni, a róluk készült festmények is ezt a tiszteletteljes és élő viszonyt fejezik ki – hangsúlyozta.

A tanszékvezető büszke arra, hogy a 2009 óta elérhető MSc-, és a 2019-ben indult PhD-képzéssel az alapképzéstől akár a doktori fokozatig is el lehet jutni a dietetikusképzésben. Azt szeretnénk elérni, hogy a rendkívül sokfelől érkező információk dömpingjében a dietetikusokat fogadják el hiteles forrásnak, ha a táplálkozásról van szó – emelte ki, hozzátéve, hogy a képzést folyamatosan ennek a célnak megfelelően alakítják, felismerve a kommunikáció rendkívüli jelentőségét. Az elődök üzenete a szakmánk szeretetében, a felsőoktatásban szinte egyedülálló módon védőburokként is szolgáló összetartó szakmai közösség támogató erejében és a képzőhelyek – ezen a konferencián is megmutatkozó – partnerként való együttműködésében is tovább él – tette hozzá.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.