Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) közös rendezvény keretében szervezte meg az orvosoknak szóló 13. Sürgősségi, intenzív terápiás, aneszteziológiai szakterületek és társszakmák országos konferenciáját (SIASTOK) és a 6. Szakmai Vándorgyűlés Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Szakdolgozóknak (SzVITA) programsorozatát.

Az idén is jelentős érdeklődés mellett, 635 fő részvételével megrendezett kongresszuson – amelynek kezdetén dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes mondott köszöntőt – első alkalommal adták át a klinika két éve elhunyt professzor emeritusa emlékére a közelmúltban, az AITK 25 éves évfordulójához kapcsolódóan alapított Prof. Pénzes István-díjat, amelyet az AITK szakmai bizottsága az aneszteziológia és intenzív terápia területén kimagasló tudományos vagy kutatási eredményt elérő medikusnak vagy fiatal orvosnak ítéli oda.

Az első díjazott dr. Tropotei Adrienn, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika rezidense, aki 2017-ben kezdte meg tudományos diákköri (TDK) munkáját az AITK és az Élettani Intézet közösen szervezett kutatásában. TDK-munkája során témavezetőivel, dr. Kállai Andrással (AITK) és dr. Lőrincz Ákossal (Élettani Intézet) egy új, áramlási citométeren alapuló módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével megbízhatóan és gyorsan határozták meg az antibiotikum érzékenységi profilt. Munkájukkal 2019-ben a TDK-konferencián 1. helyezést, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián 2. helyezést értek el, eredményeiket magasan jegyzett tudományos folyóiratban (Microbiology Spectrum) publikálták. Dr. Tropotei Adrienn a klinikum mellett az oktatásban is részt vesz, valamint a tudományos kutatómunkáját is folytatja: munkacsoportjának tervei között szerepel a szinergizmus vizsgálatok végzése, reményeik szerint módszerük a klinikai gyakorlatban is alkalmazható gyorstesztté válik, amely segíti az adekvát, célzott antibiotikumterápia megválasztását. A díjat dr. Pénzes István özvegye, Soltész Ibolya és az AITK igazgatója, dr. Gál János adta át.

Forrás: Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika
Fotó: Tóth Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.