A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán 40 éve működő Dr. Földvári Ferenc Alapítvány kuratóriuma, a klinika munkatársai és az alapítvány korábbi díjazottjai tartottak ünnepséget az alapítvány névadójának születésnapja alkalmából augusztus 30-án. A Földvári-díjat idén dr. Szalai Klára klinikai főorvos vehette át.

Az 1981-ben alapított alapítvány dr. Földvári Ferencnek állít emléket, aki 1946-tól 1967-ig vezette az intézményt, valamint az általa alapított Országos Bőr- és Nemikórtani Intézetet is. Kétszer építette újra a klinikát: a második világháború és az 1956-os forradalom után. A nemzetközi hírű, kiváló tudós számos kiemelkedő tudományos eredménye közül különösen nagy hatású volt a nemi betegségek diagnosztikája, a pemphigus csoport diagnózisa és kezelése, valamint a szteroid- és a gammaglobulin-terápia bevezetése. Orvosként és oktatóként is kiemelkedő személyiség volt: sok beteget gyógyított és egész orvosgenerációkat nevelt fel. Életében három dolgot tartott lényegesnek: a családot, az egészséget és mindenekfelett a tiszta lelkiismeretet.

Galéria

4kép

Az 1981-1993-ig, majd 2005-től ismételten működő alapítvány célja a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika fiatal klinikai szakorvosainak díjazása. Az évente átadott díjat a tanszékvezető javaslatára, a kuratórium döntése alapján a díjra érdemes orvos a névadó születésnapján kapja meg.

Az ünnepségen az alapítvány kuratóriumának vezetősége – dr. Temesvári Erzsébet professor emerita elnök, dr. Marschalkó Márta egyetemi tanár, tudományos tanácsadó és dr. Wikonkál Norbert egyetemi tanár – valamint dr. Holló Péter klinikaigazgató méltatta Földvári professzor munkásságát, ismertette a díj megítélésének szempontjait, továbbá az idei díjazott érdemeit. Az alapítvány díját idén dr. Szalai Klára klinikai főorvos, a Képi Diagnosztika UH részleg vezetője vette át.

Forrás: Dr. Földvári Ferenc Alapítvány

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.