Sajátos nevelési igényű iskolások számára rendez jótékonysági koncertet a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara. A jegyekből befolyó összeget teljes egészében a Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskola javára ajánlják fel, melyet az intézmény a komplex művészeti oktatáshoz, fejlesztéshez szükséges speciális eszközök megvásárlására fordít majd. Az október 7-i eseményre ezen a linken lehet jegyeket váltani, a koncertet a Zeneakadémia Nagytermében rendezik.

A sajátos nevelési igényű, mozgássérült gyerekeknek speciális eszközökre van szükségük ahhoz, hogy egyenlő esélyük, lehetőségük legyen a saját kreativitásukat, egyéni ötleteiket, tehetségüket felfedezni – emelte ki dr. Feketéné Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, a Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Központjának igazgatója. Elmondta, a gyerekek tehetséggondozása kiemelt jelentőségű, a művészeti nevelés a személyiségfejlesztés fontos része, a konduktív nevelés sikerességének feltétele, hogy megtaláljuk a számukra leginkább örömet okozó önkifejezési formát – húzta alá.

Vadász Zsuzsanna művészetterapeuta-konduktor kifejtette, a felajánlott összegből egy komplex művészeti nevelésre berendezett és felszerelt terem létrehozása a cél, ahol a tehetséggondozás – képzőművészet-, zene-, fotó- és drámaszakkör – is megfelelő felszereltséggel, tárgyi eszközökkel működhet. Átvilágított rajztáblák, ceruzatartók, ceruzafogók, kétkezes ollók, tükörreflexes fényképezőgépek, fotópapírok, csengettyűkészletek, speciális festékek és papírok, számítógépes vágóprogram és szoftver beszerzése is a tervek között szerepel.

Dubóczky Gergely, a Medikus Zenekar karmestere elmondta, a zenekar az elmúlt években több nagysikerű jótékonysági koncertet is adott – a mostani alkalomra egy különleges gyerekmesék által inspirált zeneművel készülnek, Ravel: Lúdanyó meséiből hallhatnak részleteket a koncertre látogatók, de felcsendül még Rahmanyinov 2. (c-moll) zongoraversenye, op. 18, illetve Muszorgszkij–Ravel Egy kiállítás képei című darabja is. Zongorán közreműködik Kiss Péter.

A zenekar különleges ajándéka a befolyt összegen kívül, hogy az intézet diákjai és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika krónikus betegei – akik sem anyagi, sem életviteli szempontból nem tudnak ifjúsági koncertekre ellátogatni – a zenekari főpróba után matinéelőadás keretében hallgathatják meg a hangversenyt a Zeneakadémián. A Pető András Karral nem újkeletű a Medikus Zenekar kapcsolata, hiszen az ott tanuló gyerekek számára többször adtak már rendhagyó hangversenyt. A jótékonysági koncertre jegyet váltók az esti hangverseny mellett a Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Általános Iskola tanulóinak alkotásait is megtekinthetik.

Bódi Bernadett, Csatári-Földvári Eszter, Kovács Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.