Az országban és a régióban is egyedülálló a Digitális fogászati tervezés alapképzési szak, amely elsőként indult el idén a Semmelweis Egyetem és a Neumann János Egyetem együttműködésében. A szakot elindító első előadáson dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika vezetője, dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar (FOK) dékánja, valamint dr. Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának dékánja köszöntötte a hallgatókat.

Az újonnan elindult szak ünnepélyes megnyitóján elsőként dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Intézetének igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket és a hallgatókat. Mint elmondta: a Neumann János Egyetemmel közösen létrehozott képzés az országban egyedülálló, de Európában is kevés helyen indult eddig fogorvostudományi karon ilyen jellegű szak. Felhívta a figyelmet, hogy a képzés létrehozásában dr. Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter, valamint dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is partnere volt az intézményeknek.

„Bízom benne hogy azok a hallgatók, akik most elkezdték a digitális fogászati tervezés alapképzési szakot, fél-egy év múlva és kicsit később is úgy gondolják majd, hogy helyesen és jól döntöttek” – fogalmazott beszédében dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: a szak elindulása felsőoktatás-politikai szempontból is fontos, hiszen fokozza az egyetemek versenyképességét, egy gyakorlati igényre nyújt választ, valamint erősíti az együttműködést két olyan egyetem között, ahol már megvalósult a modellváltás. Az a törekvésünk, hogy meghatározott területeken a szakképzést és a felsőoktatást is egyre jobban erősítsük, és itt pont ez történik – húzta alá, külön kitérve a képzés gyakorlatorientált jellegére, valamint a digitalizációra, mint korunk egyik varázsfegyverére. Dr. Hankó Balázs a hallgatóknak, és az együttműködő intézményeknek is sok sikert kívánt és örömét fejezte ki, hogy elindult a képzés.

Dr. Gerber Gábor, a FOK dékánja beszédében kiemelte a szak egyedülálló jellegét, és betekintést engedett a képzés létrejöttébe is. Mint kifejtette, 2017-ben vették fel a kapcsolatot a Neumann János Egyetemmel egy látogatás keretében, dr. Palkovics László akkori felsőoktatási államtitkár meghívására. Az ottani fejlesztések, műszaki kapacitások találkoztak a Semmelweis Egyetem törekvéseivel, ezért közösen dolgozták ki a szakot, amely öt év elteltével most elindulhat. „Úttörőnek lenni egy területen, nem kitaposott úton járni nem könnyű, de jó érzést, izgalmas élményt ad annak, aki belekezd. Így van a Fogorvostudományi Kar is ezzel az új képzéssel, ahol a hallgatókkal együtt az oktatók is most gyűjtik azokat a tapasztalatokat, amelyekből aztán még inkább kiteljesedhet ez a képzés” – tette hozzá dr. Gerber Gábor.

„Két merőben eltérő egyetem vállalkozott arra, hogy divatos szóval egy fúziós képzést hozzon létre” – fogalmazott elődásában dr. Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának dékánja. Mint elmondta, egyetemének a modellváltás után egyik fő küldetése lett, hogy olyan képzéseket állítson össze, amelyek különféle szakmákat kombinálva hoznak létre fontos, bizonyos területeken elengedhetetlen tudást. A digitális fogászati tervezés szaknak azért is van ma létjogosultsága, mert manapság a fogászati tervezés olyan irányba ment el, ahol a digitális technikák megkerülhetetlenek, a mindennapok részeivé váltak – magyarázta. Dr. Kovács Lóránt prezentációjában bemutatta a Neumann János Egyetem történetét és tanszékeit, valamint felhívta a figyelmet az intézmény néhány jelenleg is futó projektjére, többek között a dióda lézerközpontra és a hőkezeléssel kapcsolatos kutatásaikra.

Galéria

4kép

Dr. Hermann Péter előadásában kiemelte: amint az élet más területein, úgy a fogászatban, fogtechnikában is az analógtól a digitális felé mozdulnak munkafolyamatok. A szakról  elmondta, 186-an adták be a jelentkezést, ebből 107-en első helyen, közülük húszan kezdhetik meg az első évfolyamon tanulmányaikat. Jelenleg levelező tagozaton államilag támogatott és önköltséges formában indulhat el a képzés a két egyetem közös oktatásában. A tanrendben egy-egy hetet vesz igénybe az oktatás, havonta váltva a budapesti és kecskeméti helyszínek közt, összesen hat félév időtartamban. Amint a rektorhelyettes utalt rá, a tárgyak körülbelül kétharmadát a Semmelweis Egyetem, egyharmadát a Neumann János Egyetem oktatja. Dr. Hermann Péter kiemelte, a duális képzési rend eleve biztosítja, hogy gyakorlatorientált képzésben legyen része a hallgatóknak, de ezt most kiegészítik azzal a lehetőséggel, hogy a hallgatók az alapdiploma megszerzése mellett párhuzamosan fogtechnikus képzettséget is szerezhetnek, amennyiben beiratkoznak az egyetemhez tartozó Bókay János Többcélú Szakképző Intézményben 2022-ben elindított államilag támogatott fogtechnikus képzésükre.

A kivehető fogpótlásokat ma már egyre inkább felváltják az állcsontokba helyezett implantátumokra készített rögzített fogpótlások, a hagyományos fogszabályzókat a láthatatlan eszközök, a fogászati röntgenleletek pedig egy kattintással emailben továbbíthatók. A mesterséges intelligencia megjelenése és a digitális technológia rohamos fejlődése olyan tudást igényel a fogorvoslásban is, amely igazán magas szinten már nem sajátítható el néhány napos képzéseken. Ezért indította el a piaci igények kielégítésére a 3 éves digitális fogászati tervezés alapszakot 2022 szeptemberében közösen a Semmelweis Egyetem és a kecskeméti Neumann János Egyetem.  Előbbin a hallgatók többek között biofizikát, fej-nyaki anatómiát, dentális implantológiai alapismereteket és fogpótlástant is tanulnak, míg a képzés egyharmadát jelentő mérnöki tantárgyakat – köztük matematikát, anyagszerkezettant, hálózatokat, CNC marást és additív technológiákat – utóbbi közreműködésével sajátíthatják el.

A képzéssel kapcsolatos sajtóközleményünk ide kattintva olvasható.

Tasnádi Róbert, Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem