27 borászat 86 borát nevezték az ország minden részéről a 12. alkalommal megrendezett Semmelweis Egyetem Bora Országos Borversenyre 2022-ben. A zsűri a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is öt kategóriában díjazta a borokat. Az elismeréseket dr. Merkely Béla rektor adta át a Semmelweis Szalonban megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen.

Dr. Merkely Béla rektor, a borverseny elnöke megnyitójában úgy fogalmazott: komoly szinergia van a magyar bor és a Semmelweis Egyetem között. Egy kiváló magyar bor  nagyon jól tudja reprezentálni az intézményt, és a borászatok számára is büszkeséget jelenthet a Semmelweis Egyetem Bora minősítés elnyerése. Mint kiemelte, ez egy mindenki számára kedvező win-win helyzet, így a jövőben is szeretnék megtartani ezt a hagyományt.

Dr. Gellér László, a borverseny házigazdája azzal indította értékelését, hogy a zsűriben a döntéseknél a konszenzus volt a jellemző: amit a legjobb bornak választottak, azt a főként a Semmelweis Egyetem munkatársaiból álló csapat minden tagja a legjobbnak ítélt meg. Így mindenki részéről vállalható, a szakértő véleményével egyetértésben a borok jelenlegi trendjeit is tükröző eredmény született.

2022-ben a Kárpát-medencei fehérbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora: a Paulus Molnárház Borház 2021-es évjáratú Paulus Gold Olaszrizling bora, nagyarany minősítéssel. A bor teljes egészében reduktív technológiával készült, a szőlőszemeket a Móri borvidék legértékesebb termőterületéről, az Aranyhegyről szüretelték. Elhangzott, hogy bár az olaszrizling jellemzően balatoni fajta, de több év alatt, nagy gonddal sikerült felfejleszteniük a borok ízvilágát olyan szintre, hogy versenyeken szerepelhetnek velük.

Nagyarany minősítéssel 4. helyen végzett a Twickel Szőlőbirtok Kft. 2021-es Kajmád Pannon Irsai Olivér bora. Nagyarany minősítéssel 3. helyen végzett a Paulus Molnárház Borház 2021-es Fresh&Cool Tropic bora. Nagyarany minősítéssel 2. helyen végzett a Laposa Birtok Kft. 2020-as Laposa Kéknyelű bora.

2022-ben a Világfajta fehérbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora: a Paulus Molnárház Borház 2021-es évjáratú Paulus Selection Sauvignon Blanc bora, nagyarany minősítéssel. Mint elhangzott, ez egy új-zélandi stílusban készített sauvignon blanc válogatás, amely összetettségének és beltartalmának köszönhetően már eddig is jól szerepel a nagyobb borversenyeken, ahogy most is.

Nagyarany minősítéssel 4. helyen végzett a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Gál Balaton-melléki Chardonnay bora. Nagyarany minősítéssel 3. helyen végzett a Bősze Pincészet Ászár 2021-es Savignon Blanc bora. Nagyarany minősítéssel 2. helyen végzett a Gedeon Birtok Kft 2020-as Diófás Tradíció bora.

2022-ben a Kárpát-medencei vörösbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Lelovits Tamás Pincészet 2019-es évjáratú Villányi Meglepetés bora lett, nagyarany minősítéssel. A pincészet az egyik legaktívabb és legdinamikusabban fejlődő villányi pincészet, amely a Villányi borvidék legjobb dűlőin termel – hangzott el az értékelésben.

A kategóriában nagyarany minősítéssel 4. helyen végzett a Garger Pince 2018-as Kékfrankos bora. Nagyarany minősítéssel 3. helyen a Egri Korona Borház 2018-as Selection Egri Bikavér bora. Nagyarany minősítéssel 2. helyre került az értékelésben a Koch Borászat Kft. 2020-as Premium Kadarka bora.

2022-ben a Világfajták vörösbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Sauska 2018-as évjáratú Sauska Cabernet Franc Siklós bora lett nagyarany minősítéssel. A pincészet Villányban mintegy 100 hektáron gazdálkodik. A díjnyertes borhoz francia hordókat használtak: a bort 17 hónapon át érlelték fahordóban. Mint elhangzott, az ital a hazai piacon eddig még kevéssé ismert, az angol export piacon viszont már megtalálta helyét, innen jó visszajelzéseket kapnak róla.

Világfajták vörös kategóriában nagyarany minősítéssel 6. helyen végzett a Sauska 2016-os évjáratú  Sauska Cabernet Sauvignon bora. Nagyarany minősítéssel 5. helyre került az értékelésben az Eszterbauer Borászat Grand Cuvée 2017-es bora, nagyarany minősítéssel 4. helyen az Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Syrah 2016-os bora, arany minősítéssel 3. helyen végzett a Szentpéteri Borpince 2019-es Cabernet Franc bora, nagyarany minősítéssel a 2. helyen végzett Lelovits Tamás Pincészete 2017-es évjáratú Villányi Adél Cuvée bora.

2022-ben a Desszertbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Royal Tokaji Borászat 2017-as évjáratú Royal Tokaji Aszú 5 puttonyos bora lett nagyarany minősítéssel.

Mint elhangzott, a 2017-es év egy kiemelkedő évjárat volt; gazdag savtartalom, krémesség, fűszeresség jellemzi a bort. Az aszút két napig áztatták erjedő mustban, és több mint két évet érlelték 3 és 5 hektós fahordókban, mielőtt palackba került.

Nagyarany minősítéssel 4. helyen végzett a Tokaji Hétszőlő Zrt. 2010-es évjáratú Tokaji Aszú 5 puttonyos bora. Nagyarany minősítéssel 3. helyre került a Royal Tokaji Borászat 2018-as évjáratú Royal Tokaji Couvée Késői Szüret bora. Nagyarany minősítéssel 2. helyen végzett a Pajzos Tokaj Tokaji Legend 6 puttonyos Aszú 2016 bora.

Az ünnepség folytatásaként minősítő okleveleket adtak át azon borászatoknak, amelyek személyesen is képviseltették magukat a rendezvényen.

Az esemény végén Vörös Attila borszakértő értékelésében elmondta, az idei évben ismét nagyon jó borokat kóstolhattak a versenyen. A tavalyihoz képest kevesebb tétel szerepelt, viszont nagyon kiegyenlített és kiemelkedő minőségű volt a mezőny. Kiemelte, ezek a borok méltán fogják képviselni az egyetemet, akár rendezvényeken, akár ajándék formájában, hiszen a megmérettetés és minősítés egyik célja is az volt, hogy az egyetem a borokon keresztül meg tudja mutatni a hozzáállását, szemléletét, minőségét. „A díjazott borok a világ bármely borkedvelőjének asztalán megállnák a helyüket” – fogalmazott.  

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.