Több mint százhúsz újabb Semmelweis Polgár, végzős egyetemi hallgató vehette át a COVID-19 idején végzett önkéntes munkájáért, helytállásáért a Semmelweis Hőse emlékérmet és oklevelet. A díjakat dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár és Tripolszky Bálint a Hallgatói Önkormányzat elnöke adták át a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében rendezett ünnepségen.

Több mint 120 végzős egyetemi hallgató COVID-19 járvány alatti áldozatkész, önkéntes helytállását ismerték el a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Merkely Béla, kancellárja, dr. Pavlik Lívia és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke által közösen életre hívott Semmelweis Hőse emlékéremmel és oklevéllel a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében tartott ünnepségen.

Hősök nemcsak a rendkívüli időkben születnek, hanem a hétköznapokban is. Most önökre nézek, és hősöket látok

– fogalmazott ünnepi köszöntőjében dr. Merkely Béla, hozzátéve, hogy az előzővel együtt rendkívüli tanév volt a mostani is – mert rendkívüliek az idők, amikben élünk.  

A koronavírus-járványról szólva kifejtette, a modernkori történelem egyik legkiterjedtebb és leggyorsabban terjedő pandémiája alatt a hallgatók egyik pillanatról a másikra egy történelmi helyzet kellős közepén találták magukat.

A felnőttkor küszöbén állva jelentkeztek az orvosi egyetemre, most pedig érett felnőttként, és ami a legfontosabb, jelentős gyakorlati tudást megszerezve diplomáznak hamarosan

– mondta beszédében dr. Merkely Béla, aki hangsúlyozta: nincs jobb tanár, mint a gyakorlat és a tapasztalat.

A rektor kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetem az első perctől a koronavírus elleni harc élére állt. A járvány elleni védekezésben több ezer hallgató vett részt tanulmányai mellett – hívta fel a figyelmet. 

Önök ott voltak a szűréseknél, az oltópontokon, a betegágyak mellett – mindenütt, ahol kellett a segítség. Példaértékű, hogy orvosok, ápolók, tanárok, hallgatók, egyetemünk polgárai mennyire hatékonyan tudtak összefogni, együtt dolgozni egy közös cél érdekében

– emelte ki

Mint rámutatott, erre a képességre nagy szükség lesz a hivatás gyakorlása során, mert a gyógyítás, a betegellátás lényege a csapatmunka. A védekezésben résztvevő hallgatók vészterhes időkben is követték hivatásukat, helytálltak a bajban, képviselték egyetemüket, kiálltak embertársaik mellett. Védték az életet és szolgálták a hazájukat – mondta dr. Merkely Béla.

A rektor szavai szerint egy ember, egy orvos számára nincs nagyobb kihívás ennél. Ez tesz hőssé valakit.

„Ez teszi hőssé önöket” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a díj annak elismerése, hogy jelesre vizsgáztak helytállásból, sikerrel mentek át az áldozatvállalás vizsgáján, és kiállták a hősiesség próbáját.

Beszéde után dr. Pavlik Lívia kancellárral és Tripolszky Bálint HÖK elnökkel közösen átadta a hallgatóknak az emlékérmeket és okleveleket.

A díjazottak teljes listája ide kattintva olvasható. 

 

Szepesi Anita
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.